Бюджетна комисия намали на второ четене партийна субсидия на 1 лв. за действително получен глас. Текстовете са заложени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. и бяха приети на второ гласуване от комисията. Окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала на Народното събрание.

Съгласно текстовете за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. размерът на държавната субсидия ще е 11 лв. за получен действителен глас. Намалението на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. ще важи за периода от 1 юли до 31 декември 2019 година, предава "Фокус". Депутатите от Комисията отхвърлиха предложението на ДПС за 0 лв. партийна субсидия за действително получен глас, както и това на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лв.

Преди гласуването БСП поиска Бюджетна комисия да излезе в 15-минутна почивка. Предложението направи проф. Румен Гечев и изрази недоволството си, че докладът за второ четене, който ще се гласува, е внесен в 14.35 ч.

"Ние не пием хапчета за досещане кой какво е предложил", каза още проф. Гечев.

От своя страна председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова му отговори, че предложенията, които са направени между двете четения, са на сайта на Народното събрание и са качени от вторник вечерта. В крайна сметка почивка не бе дадена, а проф. Гечев обяви, че няма да участва в цирк.

Срещу намаляването на субсидиите на 1 лев се обявиха по време на комисията и от ДПС.

От ДПС обясниха, че намаляването ще обвърже финансово партиите с бизнес интереси, от БСП видяха обричане на малките партии.