Промяна в състава на Смесената българо-македонска комисия възнамерява да предложи външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи. 

"Склонен съм да предложа да влезем в разговор за евентуална промяна в начина на работа, а защо не и структурата и състава на Смесената историческа комисия, коментира етническият албанец в интервю пред БНТ в навечерието на утрешната визита на българския премиер Кирил Петков в Скопие. Такава евентуална промяна няма да е обвързана с конкретни срокове за резултати, уточни той.

"Не беше толкова ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика", коментира още Буяр Османи.

Това е първото интервю на северномакедонския дипломат №1 след клетвата на новото правителство в югозападната ни съседка.

Първият дипломат на Скопие изтъкна, че отношенията между двете страни не бива да влязат в състояние на замразен конфликт. Българският премиер Кирил Петков ще се срещне с новото правителство на Димитър Ковачевски буквално в първия му работен ден, обяснява външният министър на страната Буяр Османи.

Двете страни ще разговарят за икономика, инфраструктура, транспортна и енергийна свързаност.

Буяр Османи смята, че във влошаващата се среда на Балканите Република България и Република Северна Македония не трябва да оставят още нерешени проблеми в региона.

Османи напомня, че именно България повдигна въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани през 2018 г.

Коментирайки искането за включването на хората с българско самосъзнание като държавотворен народ в Конституцията на Република Северна Македония, Османи смята, че страната му е известна с големите колективни права на различните народности, които дава.

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да следят за говора на омразата и от двете страни.

"Ние не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират", смята външният министър на РСМ", заяви Османи.