Министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи писмо за стартирането на процедурата на своя колега Махмуд Ходжати - министър на земеделието на Ислямска Република Иран.

Срещата между двамата се проведе в рамките на програмата на официалната правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов в столицата Техеран.

По време на разговора Десислава Танева посочи, че у нас производството на мед и пчелни продукти са с най-висок относителен дял на биопроизводство - 20%.

Тя се обърна към своя колега за съдействие за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечни продукти за тяхната страна.

Именно от тази възможност ще се възползват бизнес оператори и от двете страни”, каза още Танева.

Тя подчерта, че тютюнът и тютюневите изделия сред продуктите, които са добре познати и са с най-голям дял в търговските отношения между двете страни.

Ние искаме доброто сътрудничество, което имаме да се задълбочи и да се разшири в областта на земеделието. Това би довело до увеличаване на търговският стокообмен в аграрния сектор, които за последните три години бележи постоянен ръст“, добави Танева.

По думите й през 2013 година той е бил в размер на 3.139 млн. щатски долара, а през 2015 година общата му стойност е повече от 52 млн. щатски долара.

От своя страна Махмуд Ходжати отбеляза, че именно сега е моментът двете страни да постигнат по-задълбочени и конкретни сътрудничества в сектор „Земеделие”. Той изтъкна, че за тях е важно да задълбочим сътрудничеството в областта на търговията, ветеринарните въпроси, растителната защита, сортоподдържането и семепроизводството.

В тази връзка много важно за нас е първо да подготвим необходимата база и да подпишем меморандум за сътрудничество“ каза още той.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за обмена на научен опит и изследванията. Министър Танева отправи покана към иранския си колега да посети България.

Междувременно транспортният министър Ивайло Московски, който също е в делегацията, договори България и Иран да си сътрудничат в разработването на политики за бърз интернет, управлението на Интернет ресурсите и пощенските услуги. Това предвижда Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на съобщенията и информационните технологии, който бе подписан от него и колегата му Махмуд Ваези.

В документа са отразени приоритетните области - развитие на платформи за стандартизация в сектора и сътрудничество в областта на услугите на информационното общество като електронна търговия.

По-рано Бойко Борисов обяви след среща с вицепремиера на Иран, че се договаря включването на България в нов транспортен коридор между Персийския залив и Черно море.