Това се посочва в тазгодишния доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" за страните в преход. "Страни в преход" е проект за изследване на демокрацията в 29 бивши комунистически държави от Централна Европа до Централна Азия.

Според анализа, ГЕРБ е "затвърдила доминиращата си позиция", БСП си е възстановила подкрепата след "катастрофалното представяне" на парламентарните избори през 2014 г., "продължаващата фрагментация" на традиционните десни партии е довела до "пълното им изчезване от парламента", а 2017 г. е била "много благодатна" за националистите от формацията "Обединени патриоти", не само запазила статута си на трета политическа сила, но и станала по-малък коалиционен партньор в правителството.

"Политическият дневен ред бе доминиран от приготовленията за председателството на Съвета на ЕС. . ., които засенчиха други инициативи и приоритети. България закъсня в подготовката поради няколко фактора, включително изтеглянето на председателството с шест месеца заради Брекзита, предсрочните парламентарни избори и политическата нестабилност през последните четири години, оставката на българския еврокомисар и шестте месеца, през които не бе назначен нов", пише още в доклада, цитиран от БТА.

"Фрийдъм хаус" оценява като голям пробив във външната политика споразумението за сътрудничество с Македония, по което се водиха преговори през последните 18 години.

Във вътрешнополитически план според организацията най-големи усилия са били положени за приемането на антикорупционен закон и създаването на нова агенция за борба с корупцията, съгласно препоръките на ЕС.

"БСП и президентът Румен Радев категорично се противопоставиха на тези инициативи с мотива, че законът е недостатъчен и няма да може ефективно да пребори корупцията", подчертават от "Фрийдъм хаус".

Организацията констатира и "значително влошаване на медийната среда през последните години", изтъквайки липсата на прозрачност при собствеността и финансирането на медиите.

От друга страна се наблюдава "известен напредък" що се отнася до съдебната реформа и независимостта на съдебната власт, което ЕС потвърди в последния си доклад по механизма за сътрудничество и проверка, отбелязват още от организацията.