Оценката е висока - за експертиза, политическа воля и за постигнати резултати, съобщи тя пред български журналисти, предаде кореспондентът на БТА.

Министърът уточни, че по 15 теми преговорите с посредничеството на председателството са приключили, по 24 се преговаря и по още 35 се очаква напредък до края на юни. По нейните думи евродепутатите са определили работата на българското председателство като огромен принос за доверието в Европа.

Павлова посочи като огромен успех постигането на договореност за промените в законодателството за командированите работници, за изборното право, в сферата на околната среда.

"До края на юни се надяваме на компромисно решение по сигурността и миграцията. България представи ново предложение, с нов подход за миграцията. Този подход предвижда автоматична подкрепа за държави от първа линия (Италия, Гърция, България), за да не се стига до кризи", каза още тя.

По повод предложението на Европейската комисия за начало на преговори за присъединяване към ЕС на Македония и Албания министърът коментира, че днес е прекрасен и важен ден за европейската перспектива на Западните Балкани.

"Усилията на всички институции на ЕС и на държавите от Балканите дадоха резултат. Имаме стъпка напред. Срещата в София за Западните Балкани не е обещание, това не е форум за разширяване, а за европейска перспектива и свързаност. Не можем да им обещаем бързо присъединяване. Стъпката за начало на преговорен процес е важно послание за гражданите на тези страни, посочи министър Павлова.