"Ако се наложи, може да променим датата, окончателното потвърждение на графиците идва на по-късен етап, но докладите за България и Румъния със сигурност ще бъдат представени до края на януари", добави Кристиан Виганд, отговарящ за върховенството на закона и правосъдието, цитиран от БТА и БНР.

В постоянен контакт сме с властите в Румъния и България, допълни говорителят Виганд, но не коментира подробности за съдържанието на доклада. 

Източници от ЕК потвърдиха, че със сигурност това ще бъде един от последните доклади по механизма. Преди година председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви намерението си механизмът да бъде прекратен в досегашния му вид до 2019 година.

Той бе въведен като условие в договорите на България и Румъния, за да се присъединят към ЕС през 2007 година. Оттогава Еврокомисията докладва на останалите правителства от Съюза какви резултати постигат реформите на правителствата в София и Букурещ, за да постигнат европейските стандарти за правова държава.

Миналата година в този документ Европейската комисия призова българските партии за нова политическа култура и подкрепи стратегията за промяна на съдебната система, предложена от вече подалия оставка правосъден министър Христо Иванов.

Вчера новият министър на правосъдието Екатерина Захариева участва в представянето в София на приоритетите на започналото на 1 януари холандско председателство на ЕС. Тя обяви, че неин основен приоритет е съдебната реформа, защото проблемите в системата са сериозна пречка за чужди инвестиции.

Пред нея посланикът на Кралство Нидерландия Н.Пр. Томас ван Оорсхот заяви от своя страна, че Холандия ще окаже подкрепа за случването на реформите в съдебната система в България. 

"Механизмът за сътрудничество и проверка ще продължи, докато България изпълни всички изисквания. Трябва да видим какъв ще е последният. В него ще бъдат отразени всички развития от последната година", каза дипломатът.

Според него е изключително важно да се работи върху постигането на компромиси между всички 28 страни-членки, а солидарността и споделената отговорност ще са инструментите. 

"Нашето председателство ще работи върху 4 големи теми - миграция и международна сигурност, по-дълбок и честен вътрешен пазар, единство на валутата и политика за защита на околната среда и за нови енергийни източници", добави Оорсхот.