Това заяви Бойко Борисов  при откриването на православен храм "Успение Богородично" във Владая, местността „Митрово църквище", заедно с Кристалина Георгиева. Патриарх Неофит също взе участие в освещаването на новопостроения православен храм, предаде БГНЕС.

„Изпратих съболезнования на турските колеги и на целия турски народ, защото това, което се случва е просто ужасно. Видяхте площада и колко жертви има. Нестабилността на региона, за който винаги сме говорили, предупреждавали и тревожили е факт", констатира премиерът.  

Толкова пари влагаме в изграждане на нови православни храмове, защото, както и патриархът каза това е, не само за душата на хората, но е и стабилност на държавата, хората и всички, които са в този чисто нов храм, подчерта Борисов.

"Нееднократно съм благодарил на всички партии в парламента, които спомагат за стабилността на България в региона. Виждате колко е тежък този регион. Не случайно завчера Доналд Туск го каза - в Турция какво е положението, предстоят избори, атентати, бежанци”, отбеляза по - нататък в изказването си той .

Борисов обясни, че България стои зад позицията си за зона за сигурност в Сирия и ще я защитава и в ЕС.

„Не, че е толкова сложно да го предложиш, нормално е тези хора, които имат проблем в Сирия да стоят близко на своята територия и да могат след това да се завърнат. Ще продължаваме да настояваме това да се случи и Турция да се подпомага от ЕК за парите, която харчи за тези близо 2 млн. бежанци”, допълни премиерът.

Той обясни, че му предстои среща с турския премиер, който на 14-15 октомври прави голяма конференция.

Ще отида да му окажа уважение. България в този случай е много зависима от Турция, ако турският премиер не влага толкова усилия да задържа бежанците на тяхна територия, те ще дойдат на нашата граница. Това са близо 2 млн., 300 000 бяха само в Истанбул, 40 000 бяха на Одрин”, добави Бойко Борисов.

За вчерашния инцидент с Волен Сидеров

Запитан дали е допустимо един политик като Волен Сидеров да се държи по такъв начин и да прави такива проверки, Борисов заяви, че докато е бил главен секретар на МВР е имало подобни случаи и може да се види как е реагирало МВР тогава.

„Не мога да толерирам такова поведение в никакъв случай, тъй като е опозиционна партия, не искам да се изказвам и да давам оценка. Утре някой ще каже, че съм повлиял на някое решение на прокуратура или нещо от този тип. Има начин да се правят проверки, няма сигнал или нещо да е дошло по линия на ДАНС, МВР и да не сме го проверили. Борбата с контрабандата и акцизни стоки резултатите са толкова видими, могат да се проверят. С радост бих отишъл да проверя такъв магазин с него, ако ме беше поканил, но няма да е по този начин. Ще ангажираме службите, които ще отидат, ще затворят, ще докажат или не. Нека да оставим на парламента и прокуратурата, каквото преценят да свършат. Припомнете си аз как действах в такива ситуации”, подкани премиерът.