Плевнелиев обясни на специална пресконференция, че уважава правото на всяко правителство да осъществява политиките, които счита за полезни и за които му е гласувано доверие, както и че няма нищо против, ако те са реализирани чрез актуализацията на бюджета или чрез нов дълг.

 Мотивите на президента за ветото

Той одобрява заложения от кабинета социален пакет за най-уязвимите групи, затова решил да наложи частично вето на бюджета.
Плевнелиев обаче е против, ако кредит от 1 млрд. лв. се използва за финансиране на текущи разходи, а не за генериране на растеж на икономиката и нови работни места.

"С актуализацията на бюджета се отпускат по още 90 стотинки на ден за дете с увреждания, само с това ли ще обясним взимането на 1 милиарда лева нов дълг", попита той управляващите.

По думите му, финансирането на текущи разходи чрез кредит е пагубно.
Затова настоява за повече прозрачност за разходите и дълга.

"
Подкрепям заложеното завишаване на средства, с които държавата завишава помощите за деца с увреждания, даже смятам, че трябва да са по-големи. Категорично не приемам аргументите и опитите да се спекулира с нашите съграждани, които са в най-тежко социално състояние", предупреди държавният глава и критикува, че социалният пакет е една много малка част от предвидените разходи.

Според него в частта разходи се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи, а това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е.

"Не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката трябва да расте, за да живеем по-добре", посочи той.

Президентът подкрепя тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме, което бе сред аргументи на управляващите за актуализацията, но посочи, че общините дължат много повече отколкото държавата.

Най-ярката липса в актуализацията била именно за общините.

Законът не отговарял с кой бизнес ще се разплаща държавата. Президентът се надява НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса.

Плевнелиев не виждал в закона сериозна заявка за политики и реформи, свързани с конкурентоспособността на икономиката.

„По време на политическите консултации обърнах внимание, че са поели ангажименти и това не са празни приказки, които удобно забравяме след изборите. Митническата администрация и НАП месец и половина са в непълно ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация. Очаквам правителството да подобри работата на приходните администрации”, отбеляза президентът.

По думите му, ветото, което е наложил, не е прецедент, защото вече е правено в миналото и припомни за Желю Желев, който през 1996 г. върна актуализирания бюджет.

"Но ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи и позиция и да си замълчи", категоричен бе Плевнелиев.

Той каза още, че аргументите му са принципни, а не плод на политически заигравания и се придържа придържа стриктно към конституционните си правомощия.

Президентът добави, че най-добронамерено се опитва да помогне и си свършил си работата за два дни, затова не смята, че е проблем до края на август парламентът да чуе аргументите, да прецени и да обясни за актуализацията.

Парламентарният председател Михаил Миков заяви, че при вето за бюджета няма да прекъсва отпуска на депутатите.
15-дневният срок, в който депутатите трябва да разгледат ветото, не тече по време на ваканция на народните представители.


Кръстосан огън: За разходите в актуализацията на бюджета