Той посочи, че дефицитът за септември е девет пъти по-малък от дефицита през юли, който правителството е заварило при идването си на власт. Извършеният анализ на състоянието на консолидираната фискална програма за първите шест месеца на 2009 г. показва, че данните се разминават драстично с представената от кабинета "Станишев" картина, каза Дянков.
В началото на нашето управление ние заварихме бюджет с дефицит на месечна база от над 565 млн. лева само за юли, посочи той. През последните шест месеца от мандата на предходното правителство салдото по консолидираната фискална програма се е влошило с над 1 млрд. и 300 млн. лева, посочи вицепремиерът. Причината за това влошаване по думите му е в изпълнението на разходите, при допусканията и прогнозните разчети към Закона за държавния бюджет за 2009 г., които се разминават чувствително с реалното състояние на икономиката и протичащите процеси в приходната част на бюджета от началото на 2009 г.
На всички би трябвало да е ясно, че при появата на влошени тенденции в приходите, първата и най-важна задача на всяко правителство е била да се осигурят мерки за компенсиране на това изоставане и стабилизиране на фискалната позиция на страната, посочи министърът. Това не е станало, въпреки неколкократно подготвяни проекти от страна на МФ за намаляване на разходите на правителството, добави той.
За първите шест месеца на тази година харченето на правителството се е увеличило с 26 процента в сравнение с 2008 г., докато приходите са намалели с над 10 на сто, така че в бюджета се е появила огромна дупка от над 36 процента, заяви Симеон Дянков.
Поради това още на едно от първите си заседания кабинетът "Борисов" прие постановление, с което допълнително се ограничиха разходите на бюрокрацията, посочи той.
Твърде много възможности са били лекомислено пропуснати при управлението на миналото правителство, сега полагаме огромни усилия за стабилизиране на бюджетната позиция на страната при вече поети ангажименти, при договори за огромни суми, които дори не са влезли в рамките на консолидирания бюджет и съответно не са били обезпечени с източници за финансиране, добави министърът. Освен ограничаване на разходите, новото правителство предприе мерки и за повишаване на събираемостта на приходите чрез реформи в НАП и митниците, посочи Дянков.
Мерките са насочени към засилване на митническия контрол по границите и засилен контрол и проверки на приходните администрации, за да се пресече контрабандният внос в страната и да се противодейства на схемите за неправомерно възстановяване или невнасяне на ДДС, акцизи, мита и други данъци.
На месечна база вече отчитаме подобряване на тенденциите при салдото по националния бюджет, като за август дефицитът на месечна база е намален до 92 млн. лева, а за септември дефицитът е 62 млн. лева, посочи Дянков.
В отговор на актуален въпрос относно гарантирането на националните доплащания на единица площ за 2009 г. Дянков каза, че 211 млн. лева за мерки в областта на земеделието са гарантирани в бюджета за 2010 г. и тези средства остават в план-сметката на Държавния фонд "Земеделие".

Вижте видео от изявлението на министър Дянков