Пред bTV той каза, че кабинетът „Борисов“ си гарантира спокойствие с новия дълг от над 5 милиарда лева, който ще бъде изтеглен през 2016 г.

При приемане на бюджет 2010, когато Дянков бе финансов министър, той го определи като постна пица, визирайки икономиите, които трябва да направи държавата.

Той призна, че понякога се чува с премиера, но не обсъждали "български теми". За последно говорили за влиянието на бежанската вълна върху европейската икономика.

Виждаме по-голям дефицит и по-голям дълг, което ще бъде проблем на следващите няколко правителства, категоричен е Дянков. Бих се радвал дефицитът през 2016 г. да бъде 1,5%, каза още той.

Според него „в момента няма затягане на коланите, ние харчим много повече от други държави“. Но също така не наблюдаваме и някакви големи реформи.

Бяха направени само няколко промени от министрите Теменужка Петкова и Владислав Горанов, но те не са достатъчни, отбеляза той.

В България се е създала практика всичко да зависи от бюджета. Но реформи като тази в МВР трябваше да се свършат по-рано, а не да се чака бюджетът, каза Дянков и добави, че колкото повече се изчаква, толкова е по-голяма е вероятността реформата да не се осъществи.

Помолен да коментира състоянието на Бюджет 2016 и на каква пица би го оприличил, той каза:

„Тиха и незабележима пица, която няма да се запомни с нещо особено“.

В бюджет 2016 са заложени дефицит от 1,8 млрд. лв. (2%) и максимален размер на нов дълг от 5,3 млрд. лв. Освен това се очаква растеж на БВП с 2,6% като основен двигател ще бъде крайното търсене, спад на безработицата до 9,1%, средногодишна инфлация 0,5%.

Повече пари ще има за сигурност, образование и здравеопазване.