Във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе БСП настоя за действия от страна на правителството и съответните институции за разкриване на мотивите и извършителите на престъплението. Очакваме от тях конкретни мерки и идеи за това - как да бъде защитена свободата на медиите и как да бъде защитена независимата журналистика, заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин на пресконференция в централата на партията. Той подчерта, че темата за убийството на Виктория Маринова в Русе не може да остане без коментар.

"Реакциите на световните медии ни показаха колко тежко е престъплението. От дълги години България не е била обект на такова внимание в международната преса. Водещи издания като "The Washington Post", "The New York Times", "The Guardian", "Bild", "Die Welt", "Politico", както и в цялата балканска преса, това е една от най-четените новини", подчерта Вигенин, цитиран в съобщение на пресцентъра на партията. По неговите думи, чак след тази силна международна реакция, властта се е забързала да се заеме с този проблем.

"Това показва, че в България са закърнели нашите сетива за свободата на медиите и какво представлява. Още веднъж 111-ото място на България по свобода на медиите беше потвърдено", каза още той. Според него този случай е бил нова червена линия, която е пресечена - досега български журналист не е ставал жертва на подобно престъпление.

"Не трябва да бъдем безразлични. Обществото трябва да се събуди - и политиците, и медиите", категоричен е народният представител. Той подчерта, че след подобен случай в Словакия, министър-председателят подаде оставка.

"Тук като че ли властта в първите два дни беше заета да изпревари обществената реакция и да омаловажи това убийство, подчертавайки, че най-вероятно не е свързано с нейната работа. Сякаш, ако убийството не е свързано с нейната работа, е по-приемливо. Не, в България, в една европейска държава, не е приемливо една млада жена да си отиде по подобен начин. Ние сме свободни хора, които би трябвало да имат свободна и сигурна държава. Хората трябва да имат правото и възможността, без да се страхуват, да бъдат там, където намерят за добре", заяви Кристиан Вигенин.

"Българското общество не знае какви са мотивите зад зловещото убийство на разследващата журналистка Виктория Маринова, но сме загубили вярата, че държавата е способна и има желание да стигне до край - не само да разкрие кой е извършителят, но и кой е поръчителят на това престъпление, ако има такъв", каза на свой ред говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева. Тя припомни, че това е третото отстраняване на разследващ журналист в Европа за последната една година, като подобни убийства се случиха в Малта, където в бомбена атака загина Дафне Галисия и в Словакия - Ян Куцияк.

"Какво се случва в България след убийството на една българска журналистка. Още на втория ден, от МВР казват, че е малко вероятно или по-малко вероятно е нейното убийство да е свързано с нейната работа", подчерта Йончева. "Ще припомня последните думи по отношение на свободата на медиите от Виктория Маринова, казани в ефир: "Силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии. Все повече забранени теми, систематично отстраняване на разследващи журналисти", цитира Елена Йончева.

Не приемаме, че БСП политизира случая с убийството на Виктория Маринова, коментира и председателят на партията Корнелия Нинова. По думите й няма нищо по нормално от това да излезеш с позиция при такова тежко престъпление срещу български гражданин. Напротив, мълчанието в такива случаи би било укоримо и непростимо, добави тя.

БСП са готови с мотивите за вота на недоверие към правителството за здравеопазването, но ще го внесат най-вероятно следващия понеделник. Това съобщи на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че на заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на парламентарната група са решили за първи път да подходят по различен начин - не да внесат вота в парламента и да започнат парламентарни консултации с другите партии, а да направят извънпарламентарни консултации. За тази седмица имат насрочени срещи с представители на пациентски организации, Националното сдружение на общинските болници, Българският лекарски съюз, общопрактикуващи лекари.

Ще представим нашата алтернатива на здравна реформа, ще обсъдим мотивите за вота и едва след това ще го внесем в парламента и това най-вероятно ще бъде другия понеделник, коментира Нинова.