"БСП за България" ще върне неизпълнен третия мандат в понеделник. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова.

По думите й решението е взето след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и парламентарната група.

"Отнасяме се изключително отговорно към тази задача. Изведохме най-важните приоритети за България и българския народ в тези кризи в четири точки. Това са приоритети, които съществуват в програмите и намеренията на всички партии. Тоест търсихме онова, което да ни обедини, а не да ни разделя. Търсихме решения за излизане от кризите, в които се намираме, и най-вече за излизане от политическата криза. Подходихме различно. Поканихме всички лидери на парламентарно представени партии на разговор. Някои от тях се отзоваха, други решиха да не участват. Това е техен избор, макар че поражда много въпроси. Обсъдихме проведените днес разговори и възможните стъпки оттук нататък и решихме - връщаме третия мандат в понеделник на президента. Оставаме отворени за разговори, които са важни за България и българския народ с всички", обясни Нинова.

Изявлението й дойде часове след свиканата от нея лидерска среща в парламента. На нея присъстваха председателите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, а останалите лидери на парламентарно представените партии не се явиха.

В отговор на въпрос кой ще носи отговорност затова, че няма редовно правителство в 48-о Народно събрание, лидерът на БСП заяви, че това ще прецени българският народ на предстоящите избори.

"Внушението, че за това би бил виновен третият мандатоносител, който и да е той, е манипулация. Отговорността е преди всичко на първия, на втория и разбира се - на третия. Но след като не успяват първият и вторият, едва ли отговорността трябва да се носи от третия. Ние видяхме коалиция на войната между ПП и ДБ. Те не се гнусяха да гласуват нови самолети, да няма бюджет за 2023 г. И тогава това не беше проблем за тях - да гласуват с ГЕРБ. Не приемаме етикети. Гледайте и съдете за нас по действията. Отиваме на избори, какво ще стане след тях - решават избирателите", посочи още Корнелия Нинова.

По думите й, след като мандатът бъде върнат неизпълнен на държавния глава, в неговите правомощия и отговорност е да задържи работата на парламента толкова, колкото прецени.