БСП ще върне мандата на 5 май. Това е решението на Националния съвет на БСП. Информацията съобщи пред журналисти председателят на БСП-София Калоян Паргов след заседанието на НС на партията.

Предложението е било подкрепено със 108 гласа"за" и 5 "въздържали се".

Връщане на мандата бе и предложението на Изпълнителното бюро, което внесе за обсъждане в пленума 3 варианта. 

Дискусията на пленума обаче се завъртя около това дали това да се направи бързо или да се изчака 7-дневният срок.

Накрая Корнелия Нинова обобщила, че за 5 дни няма да може да се прокарат политиките, които БСП предлага, и нямало логика да се бави мандата.

Мандатът ще получи председателят на ПГ на "БСП за България" така, както е по Конституция. Ако очаквате да има излъчен министър-председател - това не го изисква третият мандат, коментира Паргов.

"Четири години се борим за промяната на модела на управление на ГЕРБ и Борисов. Но на последните парламентарни избори по-голяма част от българските граждани видяха в Слави Трифонов и "Има такъв народ" възможност за промяна. Изразихме предварително подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която ръка беше отхвърлена. Имаме предварително заявена позиция от трите партии - новите политически субекти, че няма да подкрепят правителство на БСП. Трите нови политически партии в НС показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят", каза на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Снимка: БСП

Председателят на БСП отбеляза, че повече от четири часа Националният съвет е обсъждал всички варианти за третия мандат, който се очаква президентът да им връчи на 5 май. Тя посочи, че вариантите са се свели до четири.

И ги изброи: първо - чистопартийно правителство на БСП, с ясното съзнание, че то няма да срещне подкрепа, но показва готовност за промяна, за управление и за ревизия на модела "Борисов".

Второ - правим експертно, надпартийно правителство с ясна програма и започваме консултации с новите три политически субекти, знаейки предварително заявената им позиция, посочи Нинова. По думите й, такова експертно правителство крие рискове, защото може да бъде подкрепено открито от ГЕРБ и скрито от ДПС, което за БСП е абсолютно неприемливо.

Третият вариант беше да вземем мандата, да започнем консултации, да печелим време, за да дадем възможност на парламента да вземе важни решения, но от това, което видяхте последната седмица, той е неспособен на това, коментира Нинова. Тя посочи, че законодателството, което се приема, е нетрайно и некачествено и даде пример с Изборния кодекс.

Приет е бил четвъртият вариант - мандатът да бъде върнат веднага.

"В тази ситуация въпреки желанието за промяна с готов план ден по ден и мярка по мярка, с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно е невъзможно. Обсъждахме всички варианти днес на националния съвет с една цел - да поемем отговорност и да изведем България от кризата", каза още Нинова.

"Отиваме на предсрочни избори, за което смятаме, че отговорността трябва да бъде поета от новите политически субекти, на които хората възложиха огромни очаквания и надежди, а те ги попиляха", каза още Нинова.

На въпрос дали представители на БСП ще участват в служебен кабинет, Корнелия Нинова отговори, че Националният съвет на БСП е взел решение, ако президентът се обърне към тях за кадри, тогава БСП да свика колективния орган и ще реши как да постъпи. Тя каза, че досега не са водили такива разговори с президента.

Първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата го върна.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ". Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От "Има такъв народ" мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство.