БСП ще гласува против правителство на ГЕРБ - ще подкрепи "Има такъв народ", но под условия. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след заседание на Националния съвет на партията.

"Що се отнася до парламентарната работа и формиране на правителство - Националният съвет прие следната позиция. При предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ ПГ на "БСП за България" да гласува против. При предлагане на правителство в мандата на "Има такъв народ" да се проведат консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него при условие, че кандидатът за министър-председател и излъчилата го партия публично заявят готовност за следното.

Първо - бързи и последователни действия за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици.

Второ - борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите и възстановяване на парламентаризма.

Трето - обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата за управление на оперативните програми, реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната", заяви Нинова.

Тя посочи, че четвъртото условие е свързано с прозрачността на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС за програмния период 2021-2027 г. и представяне на преработен Национален план за възстановяване и устойчивост.

"Пето - изменение в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот. И сега още едно условия - ако партията, която предлага правителство или излъчения от него кабинет смятат да осъществяват действия по своя инициатива или на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири или предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на ПГ на "БСП за България", категорична бе Нинова.

"Вече знаете, че Националният съвет изрази позиция за подкрепа за втори мандат на президента Радев и вицепрезидента Йотова. Предстои Националният съвет да одобри предложения от Изпълнителното бюро обхват на тези политики за разговори с тях. Издигането и утвърждаването на кандидатите за президент и вицепрезидент ще се осъществи по реда на нашите уставни изисквания", коментира още тя.

Ако партията, която предлага правителство или излъчения от нея кабинет смята да осъществява действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от парламентарната група на "БСП за България", допълни Корнелия Нинова.

По думите й, при положение, че се стигне до проучвателен трети мандат на БСП, Националния съвет заедно с парламентарната група в спешен порядък ще вземат решение по този въпрос.

"Националният съвет разгледа доклада от резултатите от изборите и политическия доклад за причините и за необходимите действия от тук нататък. Взе решение - в срок до 30-ти април да се проведат заседанията на общинските и областните съвети, където да се направят анализите на местните структури за резултатите от изборите. Те да бъдат предоставени в Националния съвет. Изпълнителното бюро да ги обобщи в срок до 15-ти май и да внесе в Националния съвет план за действие от тук нататък", съобщи Нинова.

Тя подчерта, че на заседанието не е бил поставен въпрос за свикване на конгрес, както и за нейната оставка.

По думите ѝ хората, които са протестирали пред централата на партията с искане за оставка не са били от младежкото БСП, а няколко младежи от организацията в Перник.

"Те не са поискали разговори с мен. Вчера Изпълнителното бюро на БСП имахме среща-заседание с Изпълнителното бюро на младежкото обединение и те като колективен орган на тази организация не поставиха този въпрос. Всеки има право да изразява мнението си, включително и да ми иска оставката. Само да припомня, че съм избирана пряко от всички членове на БСП преди няколко месеца. Хората, пред които съм отговорна, са тези, които са гласували за мен", подчерта Нинова и уточни, че на срещата с общинските и областните председатели масово без изключение е била изразена подкрепа за председателя и желание да не се подава оставка.

"Така че с уважение към индивидуалните мнения на отделни другари, но ние сме партия, която си има ред и правила. Смятаме да вървим по тях", категорична бе Корнелия Нинова.