Депутати от ПГ на "БСП за България" са внесли жалба в Конституционния съд, с която искат съдът да обяви за противоконституционни приетите от парламента правила за участие на народни представители, поставени под карантина поради COVID-19. Това обяви на брифинг в парламента народният представител Явор Божанков.

"Този акт на управляващите свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Практиката показва, че "виртуалните" депутати, участващи в заседанията от видеостена, не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум. Виртуалното участие се отнася и само до народни представители, заболели от COVID-19; ако колега е болен от нещо друго, той няма същите права", коментира Божанков.

Божанков каза още, че нямат информация от здравния министър за депутати, присъстващи на заседанията на Народното събрание за формиране на кворум, въпреки че са били поставени под карантина.

Вече няколко дни кворумът осигуряват болни или карантинирани депутати - по 7, 9 на ден, които се включват онлайн от домовете си или от болнични стаи. Това се случи и днес.

На 6 ноември парламентът взе решение, което даде право на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19, да участват дистанционно по електронен път в пленарните заседания на Народното събрание. Регистрацията им и участието в гласувания става възможно чрез видеоконферентна връзка. Тези депутати трябва да са предупредили ръководството на парламента за такова свое участие в пленарно заседание от предния ден, впоследствие получават линк за достъп през специална интернет платформа.