БСП представи проект на "Визия за България" в зала 3 на НДК днес. Целта е с консенсус, да бъде оформен нов модел за развитие на България, заявиха от партията.

"С проекта БСП дава заявка за управление на държавата. Не предлагаме алтерантива на ГЕРБ, а алтернатива на системата", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на Националното съвещание на партията.

По думите й тази система ни убива, както са казали майките на деца с увреждания, и тя не може да бъде кърпена повече. Според нея тази система е създадена в годините на прехода, за което всички партии имат принос.

"Днес не се обръщаме към политическите си опоненти и към народа си. Можем ли да събудим и обединим националната си енергия, да сложим край на прехода и да очертаем хоризонт, друг път за развитие на България. Имаме ли сили да се освободим от разделението от миналото - българи срещу българи и да се обединим българи за бъдещето?", попита Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя изтъкна, че БСП не претендира, че са най-умните, всезнаещи и единствени.

"Днес се обръщаме към всеки наш сънародник. Чуйте идеите ни. Ако имате желание, по Иван-Вазовски, който с каквито сили и компетенции разполага, да се включи в този процес. Някои от идеите ни ще бъдат оспорвани и нека да бъде така. Някои ще ядосат определени кръгове и интереси. Ще има съпротива. Предупреждаваха ни за това. През цялото време казвах на екипите, които работеха: "Не се стъписвайте пред имена и групировки", каза още лидерът на социалистите и уточни, че им е казала да мислят за интереса на българина и за суверенитета на България.

След това тя изброи приоритетите на партията си.

"Не на джендър идеологията в българските училища - нека развиваме традиционно и електронно обучение. Семейните ценности са ни по-скъпи от третия пол. България и българското общество не приема тази идеология. Не я вкарвайте в училищата. Губим децата си. Промиват им главичките с псевдоценности. Трябва да дадем отпор на това с истинските ни ценности", коментира Нинова.

Тя призова за образователна система, адаптирана и обърната към дигиталното поколение.

"Това е бъдещето на младите хора. Ако не се подготвим на това, даже сме закъснели. Нека да развиваме традиционно и електронно смесено обучение. Нашата грижа е държавата и тук да си поеме ролята. Да гарантира качество и съдържание в образованието. Ето защо предлагаме - безплатни детски градини, един учебник за един клас в цялата страна. Общественият ресурс да отива за държавните и общински училища", каза още лидерът на БСП и допълни, че целта е развиване на аналитични способности и възпитание.

Нинова обяви и виждането на партията за влизането в еврозоната, като стана ясно, че тя е за промяна на позицията, приета на конгрес, докато лидер беше Сергей Станишев.

"Нека да забавим ежедневното и непрекъснато напиране да ни приемат в еврозоната. За еврозоната и приемането на еврото нашата партия на конгреса е решила - да, но виждате какво се случва в момента. Оставете това, че Европа ни отряза. Нека да проведем разговора за България, за българката икономика и за стандарта на живот, за българските цени и живота на обикновения живот. Нека не бързаме, дайте да забавим с това ежедневно и непрекъснато напиране - да ни приемат в еврозоната", коментира тя.

"Предлагаме да спрем разграбването на националните богатства. В момента вместо обществото да се ползва от тях малцина ги ползват за собствено обогатяване", посочи още Нинова.

Тя поясни, че трябва да се обсъдят онези стратегически обекти, които днес са забранени за приватизация, да бъдат забранени и за концесия. Според партията не трябва да се дават на концесия БДЖ, летища и пристанища, "Български пощи", многопрофилни болници, плажовете, ВиК сектора, НДК, филмова индустрия, БЕХ и др. Оснев това тези предприятия да не се управляват на партиен, квотен принцип, а на конкурсно начало, искат от левицата, предаде БТА.

"Макар и много закъсняло, но трябва да започнем да градим собствена, българска икономика, родно производство и земеделие, което не е на 70 % зависимо от европейки пари и субсидии. Нашите специалисти поработиха с учените от институтите от БАН", каза Нинова.

"Този план за развитие на индустрия и производство има проблем, който може да го спъне. Това са кадрите. Тук видях и лидерите на синдикати. Кадрите и работната ръка. Голяма грешка да се смята, че мигрантите ще ни решат въпроса с работната ръка. Държавата върви по пътя на най-лекото съпротивление. Нямаме - ще си внесем. Не, нямаме - ще си произведем български кадри и работна ръка. Ето как - заедно с големите работодатели, производители, със средни и малки фирми разговаряхме месеци наред", добави лидерът на БСП.

Според нея държавата трябва да инвестира в знанията и уменията на необходимите кадри.

Тя призова за намаляване на ДДС върху храните.

"Ефектът на това намаляване ще е върху хората, върху потреблението и върху бюджета на страната. Тук да обърнем внимание за земеделието. Знаем каква структура на земеделието има. Десетина фамилии в България владеят земеделската земя и получават най-високия процент от субсидиите. Предлагаме да се предложи таван на субсидиите", поясни Нинова.

Според нея трябва да се вложи ресурс за възстановяване на Напоителни системи.

От пресцентъра на БСП съобщиха, че проектодокументът ще бъде разгледан на Националното съвещание, в което участват членове на НС на БСП, депутати, председатели на областни и общински съвети кметове, коалиционни партньори, представители на граждански организации, експерти, журналисти.  След представянето на проекта "Визия за България", той ще бъде подложен на широко обществено обсъждане с коалиционни партньори, НПО, браншови, професионални, научни , синдикални организации и граждани.

Междувременно от ГЕРБ съобщиха, че ще дадат извънреден брифинг в централата на партията. От партията не уточниха какъв е поводът, но вероятно има връзка с изявлението на Нинова.