Националният съвет на БСП единодушно подкрепи предложението на председателя на партията Корнелия Нинова за декларация в защита на правата на гражданите, съобщават от пресцентъра на БСП.

В декларацията НС на БСП се обръща към институциите и гражданите на републиката с настояване да проявят активност за опазването на основните граждански и човешки права, залегнали в българската Конституция.

"Опитите за ограничаването на правата на опозиционните народни представители започват да придобиват системен характер, изразяващ се в действия на парламентарното мнозинство, основани изцяло върху политическата целесъобразност, без да се съобразяват с основния закон на държавата", посочват социалистите.

От партията посочват, че в декларация на Камарата на строителите в България са били заплашени народните представители Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов заради изказани от тях мнения и предприети действия. НС на БСП и ПГ на "БСП за България" ясно заявяват своята подкрепа за колегите си, като разширяват подкрепата на искането им до Агенция "Пътна инфраструктура" с подписите на цялата парламентарна група, се казва още в декларацията на социалистите.

Камарата на строителите поиска през седмицата оставките на Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, заради поисканата от тях независима техническа експертиза на магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София.От бранша дори заплашиха, че ще протестират и няма да допуснат депутатите в сградата на Народното събрание.

От БСП се обръщат към съдебната власт и отбелязват, че "снемането на имунитет на народен представител не бива да се превръща в обикновена стандартна процедура, която дава възможност за всеки формален повод народните представители да бъдат подлагани на натиск с прикрити, но и доста прозрачни политически намерения".

През седмицата главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на депутатската защитата на 6 народни представители от няколко партии, сред които и на Йончева. Тя обяви, че доброволно се отказва от имунитета си.

НС на БСП смята да запознае с текста на декларацията Европейската комисия и Съвета на Европа.