Министерският съвет и Министерство на транспорта отказват да предоставят на българския парламент информация за условията на отдаване на концесия на летище София, както и за докладите и анализите, които Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие са направили за състоянието на летището. Това заяви пред медиите в парламента говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева.

По думите й това е неприемливо и показва, че тази концесия е нагласена и има предварително избран победител.

"Летището е печелившо и трябва да се запитаме - кое налага едно печелившо предприетите да бъде отдадено на концесия, особено когато касае и българската национална сигурност", подчерта тя.

Йончева заяви, че се е появила информация, че се подготвя спечелването на тази концесия от една съседна на България държава.

Ако Летище София бъде отдадено на концесия на южна на България държава, има опасност да се превърне в помощно летище, освен вдигането на таксите за пътниците, коментира говорителят на ПГ на "БСП за България".

"Получихме информация, че се готви драстично съкращение на служителите на летището, които са били заплашвани да мълчат, за да не бъдат уволнени още сега, както и за увеличение на цените на услуги", коментира говорителката на ПГ на социалистите.

Елена Йончева заяви, че БСП ще обжалва във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на българския парламент информация за условията на концесиониране на летище София.

"Днес внесохме проект на решение, с което да се възложи на Министерство на транспорта да прекрати откритата вече процедура на концесията. Подготвяме законодателни промени, с които да се забранява обектите, които касаят българската национална сигурност и такива, които са в списъка на забранените за приватизация обекти, да бъдат отдават на концесия", информира Елена Йончева.