Оценявам случилото се с партийните субсидии като загуба на време - крайно време е да разсъждаваме по същество и да решим въпроса. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с провелия се коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за партийните субсидии.

"По-скоро ме впечатли друг резултат от днешната среща на коалиционните партньори, че тепърва искат да започнат диалог с парламентарните партии за намиране на разумно решение. Оценявам случилото се тук, като загуба на време и отклоняване на общественото внимание от съществени въпроси.

Защо загуба на време? Може би преди десетина дни от БСП предложихме точно това. Нашият Национален съвет упълномощи групата да поканим другите парламентарни партии на разговори и много спокойно, аргументирано и без излишни емоции да решим този въпрос", посочи Нинова. Тя припомни, че позицията на партията е "за" намаляване на субсидията, но не на 1 лв. и не за отваряне на финансирането към олигарси. "За съжаление на тази наша покана ГЕРБ и патриотите не откликнаха. Днес са взели точно те - същото решение да започнем разговор.

Загубихме може би две седмици, крайно време е да седнем и да разсъждаваме по същество и да решим въпроса", допълни Нинова.

На въпрос каква позиция ще защитава БСП, лидерът на партията заяви, че няма крайно решение за размер на субсидията. "Ние сме за намаляване и сме направили разчети за различна сума. В диалог ще търсим разбирателство. Не искаме ние да налагаме нещо конкретно. Ще им покажем абсолютно аргументирано финансово какво е необходимо, за да може една партия да работи спокойно и независимо от частни и външни интереси", каза лидерът на БСП. Тя посочи, че не иска днес да посочва число, тъй като разговорът е отворен.

Ще изготвим планове за развитието на всяка от петте общини в Ямболска област. Известно ни е, че обезлюдяването е сред основните проблеми в граничните общини, както и влошената икономическа ситуация. Тези общини изискват специфични грижи и отново разисквахме нашия план за развитието на района на Странджа-Сакар, посочи Нинова.

По думите й партийните организации имат висока степен на готовност за местните избори. "БСП ще търси съюзи и партньорства с хора, които споделят нашата програма във "Визия за България" и могат да бъдат успешни кметове и общински съветници, подкрепени от нас. Общинските организации сами ще решават дали да издигнат партиен или независим кандидат на конференциите до края на август, без намесата на централното ръководство на партията", каза Нинова.

Изпълнителното бюро на БСП проведе днес първото си заседание извън столицата. Обсъдени са били проблеми на региона, актуални политически теми и хода на подготовката за местните избори. На заседанието са присъствали председателите на общински съвети на БСП от областта, кметовете на общините Тунджа и Болярово и народните представители от Ямбол.