Лидерът на партията Михаил Миков изобщо не постави въпросът за оставки. Редица ключови фигури в БСП обаче поискаха да се гласува освобождаване на Изпълнителното бюро.

При гласуването за оставката на бюрото обаче 42 души са били "за", 44 "против", а шестима са се въздържаха. Така партийното ръководство оцеля въпреки изборната тежка загуба.

Въпреки, че още след изборите Миков обяви, че голяма част от членовете на Изпълнителното бюро са изявили готовност да подадат оставки, днес те на се били внесени от лидера пред пленума. Единствено Драгомир Стойнев е заявил, че ще се оттегли като зам.-шеф на БСП. Своята оставка от бюрото депозирал и шефът на столичните социалисти Калоян Паргов. Както и евродепутатът Илияна Йотова.

Миков репликирал, че щом двамата толкова искат да напуснат, той ще ги смени персонално.

Той подчерта, че на него доверието е дадено от Конгреса и изказа благодарности на другарите от ИБ, с които продължава напред, така и на тези, които са решили, че на този етап се оттеглят.

Почти всички ключови фигури на БСП са се изказали остро и са поискали оставка на бюрото. Това са направили настоящият зам.-шеф на червената група Ангел Найденов, а също и Румен Овчаров, Бриго Аспарухов, Костадин Паскалев, разказаха участници. И тази оставка да бъде гласувана още днес, настояли те.

Кирил Добрев пък разпространи във Facebook изказването си от залата, в което заявява: "Другарю председател, не е проблемът в оставките, а в твоите възможности". И пита Миков има ли сили и възможности да обедини БСП идейно, политически, организационно, да обедини левицата.

"От опит знам, че когато сте под натиск, единственото, което правите, е да търсите начин да спасите себе си на постовете, а не БСП", отбелязал той. "Има нещо много лицемерно – когато говориш за властта в държавата казваш, че тя не е самоцел, а в същото време, когато говорим за властта в партията – браните я със зъби и нокти. Е, мисли Мишо. Обратното броене започна", завършва Добрев.