Лидерът на БСП Корнелия Нинова събра коалиционния съвет на "БСП за България", съобщиха от пресцентъра на партията. Партньорите са обсъдили предизборната платформа за европейските избори и подготовката на партиите за тях, в това число предизборните щабове по места и членове на секционни комисии, застъпници и наблюдатели.

Приет е бил и график, според който в срок до 15 март Националният съвет на БСП трябва да определя водача на листата на БСП (БСП и коалиция) за членове на Европейския парламент, а в срок до 22 март Изпълнителното бюро на БСП следва да събере поименните предложения за кандидатите на партньорите от коалиционната и гражданската квота, които да се обсъдят от Политическия съвет на "БСП за България", и до 7 април да предложи проект на листа на БСП (БСП и коалиция) за членове на ЕП, която Националният съвет на БСП да утвърди.

Съгласно графика в срок до 23 април (не по-късно от 32 дни преди изборния ден) Националният съвет на БСП, в съответствие с Изборния кодекс, следва да регистрира листата на БСП (БСП и коалиция) в ЦИК.

"Ние първи излизаме с платформа за тези избори. Традиционно в българската политика това се подценява. Трябва да се опитаме да променим тази практика. Първо да стои въпросът какво поведение ще имат нашите представители, а след това - кои ще бъдат те", е коментирала Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

"Със създаването на интриги и напрежение около реденето на листата, нашите опоненти отклоняват вниманието от същественото - какви политики ще отстояваме. Важно е да пазим интересите на българите и да работим за промяната в Европа, която ще гарантира бъдещето й като единен съюз, в интерес на европейските граждани, а не на монополи и бюрократи", е заявила Нинова.