БСП няма да подкрепи проектокабинета на ИТН. Това категорично заяви лидерът Корнелия Нинова на брифинг на партията, който беше излъчен на живо в Dir.bg. Тя подчерта, че кабинет на ГЕРБ също няма да бъде подкрепен от тях.

"Ние от БСП няма да подкрепим предложения от "Има такъв народ" кабинет, защото нямаме общи принципи", каза лидерът на БСП. Според нея гневът на протестиращите се е употребил за поредния политически експеримент.

Нинова обясни, че през последните години партията има четири основни цели в политиката си, които преследват. Сред тях са промяна на модела на управление, връщане на държавността в българските институции, социалната политика и гарантиране сигурността и стабилността на България. По думите на Нинова предложението на "Има такъв народ" не изпълнява нито една от тези цели.

"Само закриване на спецпрокуратурата не е достатъчно. Няма нищо за борба срещу монополисти. Tова е тежът удар върху парламентаризма -  вместо от джипката - от Фейсбук, с неуважение. Който и от нас, колкото и депутати да има, представлява българския народ. Предлагат се стари лица да правят новия модел. Без преговори и уважение към останалите партии. Ние не сме се борили, за да заменим един модел с друг. Предложенията на "Има такъв народ" са в противоречие с тези на БСП", подчерта Нинова.

По думите ѝ това не е план за управление, а предложени мерки в тях няма нищо за социалната политика.

"Няма и дума за социална политика - за увеличаване на заплати, за помощ на млади, никаква промяна в модела на здравопазване, в модела на образованието", каза Нинова и добави: "С тези мерки не се постига стабилност, прогнозируемост, тоест не се дава и сигурност на гражданите".

Нинова съобщи, че ще се свика Национален съвет на БСП, заедно с коалиционните партньори.

"Ако третият мандат ни бъде връчен от президента Радев, няма да го връщаме веднага. Ще започнем открити и прозрачни пред всички вас разговори с други партии, ще поставим национални приоритети на масата и ще опитаме да предложим кабинет", каза Нинова.

"Ако ГЕРБ предложат кабинет, ние няма да го подкрепим. Ние сме принципни и последователни хора", категорична беше тя и допълни: "Арогантно е ГЕРБ да искат оставката на ЦИК. Част от проблемите в ЦИК през целия процес на организиране на изборите бяха създавани от представителите на ГЕРБ".

Снимка: БТА

Тя отбеляза, че става дума за най-вече за машинното гласуване.

След третото място на предсрочните парламентарни избори председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че БСП е готова да даде своята подкрепа на ИТН, но този път тя няма да е безусловна. Нинова беше категорична, че трябва да има покана за разговор и обсъждане на политики. 

От своя страна лидерът на "Има такъв народ" посочи, че партията сама ще поеме политическа отговорност и няма да прави коалиции с БСП, ДПС и ГЕРБ, а тъй като няма да успее да събере мнозинство в Народното събрание с гласовете на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", ще предложи свой проект за правителство с премиер Николай Василев. 

Предложението на Трифонов вече беше коментирано от ГЕРБ и "Изправи се! Мутри вън!".

Според ГЕРБ с това предложение лидерът на ИТН всъщност не иска да се създава правителство, а това била една от игрите на Радев, чрез които служебният кабинет да остане на власт.

В програмата на проекта за кабинет на Слави Трифонов има съществени пропуски, които се отнасят до джоба на българина. За подкрепа на този проект ще е необходим сериозен парламентарен дебат относно програмата му. Без повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, ревизиране на сметките за ток и парно, подкрепа за младите семейства и малкия бизнес, няма как да подкрепим което и да е следващо управление. Ние очевидно нямаме и не искаме да имаме място в този списък с позиции, коментира Мая Манолова.

Досега само ДПС и "Демократична България" не са направили коментар за проектокабинета на ИТН.