БСП отново отказа да отстъпи за промените в Изборния кодекс относно връщането на хартиената бюлетина.

"Не приемаме диалог с ултиматум. Няма да оттеглим законопроекта. Заставаме на страната на хората - половината искат хартия, половината искат машини. Най-демократично е да се даде възможност за двете", заяви в декларация от трибуната в НС лидерката на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

"Диалогът трябва да се състои тук", посочи тя.

Нинова отново повтори три най-важни за социалистите неща - бюджета за 2023 г., приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост и разговори за съставяне на редовно правителство с програма и перспектива.

Най-важното си остава бюджетът, доходите на хората, борбата с неравенствата и бедността, добави соцлидерката.

Преди нея в декларации от името на своите групи ГЕРБ и ДПС също ясно заявиха, че не възнамеряват да се отказват от промените, свързани с хартиената бюлетина.

Последва и декларация от "Български възход", с която партията на Стефан Янев призова депутатите да не се занимават в този момент с Изборния кодекс, а с важните за страната проблеми, като бюджета и законите за Плана за възстановяване и устойчивост.

От БВ са против връщането на хартията, отпадането на район "Чужбина" и закриването на обществения съвет към ЦИК. От партията държат и да не отпада въвеждането на експерименталното електронно гласуване, защото смятат, че това е бъдещето.

"Връщането към смесеното гласуване носи риск да опорочи свободната воля, защото ще доведе до изкривяване на вота. Хартията не гарантира честен вот. В обществото ни няма консенсус за това", заяви депутатът Александър Николов.

"Да оставим тези въпроси да бъдат разглеждани във време, когато ще можем да вземем ефективно и приемливо за обществото решение. Към момента следва да върнем енергията и вниманието на този парламент там, където е нужно", добавиха в декларацията си от ПГ на "Български възход".

Малко след това двете формации - БСП и БВ, обсъдиха бюджета. Корнелия Нинова повтори предложенията на социалистите и заяви, че докато има политически противоречия и сблъсъци, губят време за бюджета.

Председателят на ПГ на "Български възход" Стефан Янев коментира, че подкрепят всяко едно действие, което решава проблемите на хората. Той отбеляза, че разговорите трябва да вървят паралелно - от една страна, да се говори за съставяне на мнозинство, което да подкрепи правителство, от друга страна, са необходими спешни мерки в социална посока, според него. При очакването, че служебното правителство няма да внесе цялостен закон за държавния бюджет, е нужно да се търси съгласие между първо и второ четене кои социални параметри могат да променят, така че хората да усетят грижата, смята Янев.

"Много важно е да намерим баланса тези потенциално увеличени социални разходи да не бъдат за сметка на нови заеми, а по-скоро да намерим баланса как да стимулираме и българската икономика да работи, така че по естествен път да се получат възможностите за по-големи разходи в това перо", каза лидерът на БВ.

Снимка: БТА