С хвърлени протоколи от местните избори през 2019 г. пред северния вход на Народното събрание граждани протестират срещу предложението да бъде върната хартиената бюлетина, предаде БТА.

Организатори на акцията са лица от "Изправи се, България", майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" и ПП МИР.

Връщането на хартиените бюлетини означава манипулация на изборите и кражба на гласове, заяви пред журналисти председателят на "Изправи се, България" Мая Манолова. Според нея партиите, които са в 48-ото Народно събрание, нямат намерение да правят правителство или да се занимават с кризите в страната. "Статуквото се връща със съдействието на хартиената коалиция - ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", добави Манолова.

Протестиращите раздадоха на депутатите, идващи на работа, хартиени протоколи от местните избори в София през 2019 г.

Провеждането на избори е част от националната сигурност на България, а с връщането на хартиената бюлетина тя се застрашава, каза пред журналисти председателят на ПП МИР Симеон Славчев. "Връщането на хартиена бюлетина означава манипулация на изборите и подмяна на вота на българските граждани", смята той. Според него машинното гласуване е единственият вариант за провеждане на честни избори у нас.

Снимки: БТА

Преди дни парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи проект на решение за промени в Изборния кодекс, които предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването, на които са подадени по-малко от 300 заявления или в секции, в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Протоколи от местните избори през 2019 година.

Снимки: БТА

Днес в парламента се разглеждат законопроекти за изменение и допълнения на Изборния кодекс. Вчера от "Продължаваме Промяната" прочетоха декларация от трибуната на Народното събрание срещу връщането на гласуването с хартия. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков пък заяви, че "смесеното гласуване в една секция е възможно най-лошият вариант".

Протестиращите са за електронно гласуване.

Снимки: БТА