Депутатите разискват проект на решение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които предвиждат повече правомощия за независимите депутати.

Вносител на промяната е независимият депутат Красимир Янков и група народни представители от БСП, които напуснаха групата след избора на новия стар председател на левицата Корнелия Нинова.

Точката е предвидена като първа от дневния ред за днес и предизвика реакция на коментари и процедури по начина водене от бившите вече колеги на независимия Янков от ПГ "БСП за България".

В поредица от процедури по начина на водене депутатите от левицата настояха за нейното отпадане от програмата.

Пръв думата взе Христо Проданов от ПГ "БСП за България", но при опита му да обоснове причините за това искане, председателят на парламента Цвета Караянчева го прекъсна като обясни, че ще подложи на гласуване предложението му.

Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС от квотата на БСП, в процедура по начина на водене се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева с думите: "Нямате нито морално, нито друго основание да прекъсвате процедура на колега народен представител. Точка първа е неадекватна към дневния ред на обществото".

Вигенин коментира, че се опитват да нагодят правилника, така както им е изгодно. Колегата му Таско Ерменков поиска председателят на парламента да спре да се държи, все едно че е в "личната си кухня".

Това не става с молби, г-н Ерменков, а става с гласуване, и само преди седмица това се потвърди от моите колеги, че мястото ми е тук, за което им благодаря, репликира го Караянчева.

Христо Проданов обаче отново излезе на трибуната и предложи на червените всяко тяхно изказване да започва с думите: "С Бойко Борисов и ГЕРБ към светли бъднини напред".

От левицата настояха за проверка на кворума с поименна проверка.

"Някой колега от БСП да остане да види как правя поименната проверка, за да няма после забележки, няма да го отбележа като присъстващ", каза Караянчева, а социалистите напуснаха пленарна зала.

При поименна проверка депутатите в зала бяха 133-ма.