Двамата ще залагат на силна лява политика, ако оглавят партията.

Нинова заяви пред БНР, че досега заявените осем номинации са равнопоставени и тръгват с почти равен старт.
В битката за лидер влизат освен нея, Мая Манолова, Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Борислав Гуцанов, Георги Гергов и Красимир Янков.

Според Нинова на балотаж ще стигнат две много силни кандидатури.

Тя обясни, че има много задачи, защото е тежко състоянието на партията.

"Мисля, че жените имаме и качества в допълнение, които биха могли да бъдат полезни. Можем да бъдем първа сила в следващия парламент. На първо място ми се иска да изчистим идейно БСП. Много ясна лява политика с  конкретни дейности. Бих променила вътре в БСП организационното състояние, като заложа повече на местните структури, от там да идват кадрите, идеите", коментира социалистката.

Нинова би поканила всеки от кандидатите за лидерския пост в Изпълнителното бюро.

Според нея формулата Коалиция за България е изчерпана.

Нинова оцени като положителна в платформата на Янаки Стоилов силно засегнатата лява политика.

На свой ред Стоилов припомни, че вече е влизал в подобни битки.
Той коментира, че вече го смущава прекаленото изобилие от кандидати, защото това може да означава недостатъчно високи критерии или прекалени амбиции.

Стоилов критикува, че не участват в някакъв кастинг.

"За мен действията и позициите, които всеки е отстоявал, значат много повече, отколкото изразяване на бъдещи намерения и обещания. Можем да търсим съюзници навсякъде, ако те са за премахване на задкулисието, за установяване върховенството на закона и за възможността гражданите да оказват по-голямо влияние върху обществения живот", коментира Стоилов.

„Преди години издигнахме лозунг – долу олигархията, свобода на народа. Това обаче е тежка битка, някои, изглежда, решиха, че тя може да се води чрез вътрешен контрол и компромиси със сливането на такива икономически и политически интереси, а това явно е невъзможно“, заяви още той.

БСП ще избере нов лидер на конгрес на 27 юли.

АНКЕТА: Кой ще е новият лидер на БСП?