БСП е внасяла множество сигнали за корупция в служебни кабинети на президента Румен Радев, обяви Корнелия Нинова на пресконференция. Първият сигнал е от 23 декември 2022 г., а последната жалба на социалистите е от 24 януари 2024 г., конкретизира тя. Сигналите са внасяни до СГП, САП, до главните прокурори Иван Гешев и Борислав Сарафов, обобщи тя и връчи на журналистите на пресконференцията папка с всички сигнали.

Те се отнасят до нарушения в четири министерства - на правосъдието, на труда и социалната политика, на електронното управление и на икономиката, в това число и за областните управители на София и Хасково. Става дума за злоупотреби с обществени поръчки и публични средства, далавери с държавни имоти и продажби, закупуване на висопроходими автомобили, доставка за храни и напитки за българските затвори, контрабанден канал от Турция, изреди тя.

"Сигнализирали сме инспектората на ВСС за това, че прокуратурата не реагира в законноустановения срок", оплака се още Нинова. 

"Ако прокуратурата не може да си намери преписките, ние ще им ги дадем. Това е принципно отношение, защото корупцията е най-големият бич за нашето общество", добави тя.

Нинова отрече да действа в синхрон с лидера на ПГ на ДПС.

"Ние не сме чакали сега Делян Пеевски да реши, че има корупция в служебните кабинети. Ние сме ги дали, вече цяла година се занимаваме с това, а не работим по слухове. Ние знаем какъв е редът - каквото знаем, ето го, черно на бяло, в съответната прокуратура", добави Нинова и обяви, че нямат отговори. 

"Интересен факт е, че Борисов, който пръв заговори за пътя на копринката, в момента се скри. Очевидно се е скатал, очевидно го е страх от тая буря, която се е завихрила в момента и чака да види накъде ще задуха вятърът", коментира соцлидерката.

Нинова каза, че не са подавали сигнали срещу Николай Копринков и Сотир Ушев. "Конкретно за двамата, които се споменават, не сме подавали сигнали", отговори тя на журналистически въпрос. 

Лидерката на БСП коментира, че не знае нищо "за пътя на копринката - нищо повече от това, което се говори и пише. Копринката не ни интересува и не е бил предмет на действия. Не си служим със слухове, действаме институционално".

"БСП е сериозна партия, която се бори с корупцията, независимо къде е тя. Органите да говорят, Копринков да говори, Ушев да говори, президентът да говори", призова още Нинова. 

Лидерката на БСП каза още, че няма притеснение от бъдещ политически проект на президента.

"Нямаме страх от партия на Радев, но не е редно, укоримо е това поведение. Ако иска, да напусне президентството и да спечели избори. Другото е да инженерстваш поредния проект. Страх няма, това е поредният проект на президента Радев, което е нарушение не само на правила, но и на морал", заключи Нинова