България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция - това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместна пресконференция с турския си колега Хакан Фидан, който е в страната ни по нейна покана.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Приветстваме съвместното предложение на Европейската комисия и върховния представител на Европейския съюз от ноември м.г. за активизиране на отношенията ЕС - Турция, каза вицепремиерът.

По думите ѝ Турция не е само наша съседна страна, а приятел, съюзник в НАТО и стратегически важен партньор. След днешната визита ще бъде създадена експертна група - енергетика и климат, а министерствата на външните работи ще координират дневния ред и съвместната работа, съобщи Габриел.

Според нея двете страни споделят обща отговорност за мир, стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион.

Като съюзници в НАТО ще развиваме партньорството ни в стратегически области, посочи Габриел и даде за пример създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) и меморандума с Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство.

Турският външен министър Хакан Фидан

Снимка: БТА

Приветстваме одобряването от президента Ердоган на протокола за присъединяване на Кралство Швеция към НАТО. Сътрудничеството между България и Турция в областта на миграцията е от особена важност не само за България, а за целия ЕС, коментира Габриел.

Днешната среща даде стимул за развитие на сътрудничеството ни в ключови сфери - икономика, търговия, транспорт, инфраструктура, инвестиции и туризъм. Чрез иновациите и инвестициите в иновативни предприятия ще допринесем за развитието на регионите и ще подкрепим новото поколение от иноватори, което може да донесе ползи за всички наши граждани, каза вицепремиерът.

По думите ѝ в областта на културата и образованието имаме добро сътрудничество и директни контакти. Приветстваме намерението на Турция да представи многонационално досие за културата на киселото мляко и ще срещне нашата подкрепа то да бъде признато за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО, добави тя.

Мария Габриел благодари на президента Реджеп Тайип Ердоган за поканата за визита в Турция след март.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел

Снимка: БТА