БСП в готовност за диалог по темата за партийните субсидии. Социалистите са правили изчисления как ще се отрази намаляването на парите за партиите от 11 лв. на 6 или 8 лв. на глас.

Лидерът на левицата призова за спокойно и разумно обсъждане на темата. Поканата за мирни преговори дойде след честването на 163 години от рождението на един от първите радетели на лявата идея у нас Димитър Благоев - Дядото.

"Субсидията на партиите трябва да бъде намалена, но да не бъде 1 лев, защото това убива многопартийната система в България и демократичния процес. Ние сме правили различни разчети и на 6 лв. и на 8 лв. Имаме ги тези разчети. Готови сме да ги дадем в едни разумни и спокойни, без различни емоции, разговори да ги обсъдим с другите партии и да се спрем на нещо общо като решение", обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Скандалът с партийните субсидии избухна с пълна сила през последния месец, след като стана ясно, че партиите са ролучавали по 13.20 лв. на глас вместо законовите 11 лв.

Това предизвика бурни дебати в парламента и от ГЕРБ предложиха субсидия от 1 лв. на глас. От ДПС стигнаха още по далеч и предложиха 0 лв., но при ясни правила за субсидиране от юридически и физически лица.

Малката коалиция ВМРО и НФСБ, както и БСП са твърдо против този проект.

Законопроектът мина на първо четене в НС и на второ четене в бюджетна комисия, но крайното гласуване в парламента бе отложено.