"За" обаче бяха само 24, а 14 "против" (от общо 38 души) и така той остава депутат от левицата. В тайното гласуване не е участвал само Петър Кънев, защото отсъства заради командировка.

Това беше стрес тест за БСП, обяви Кадиев след гласуването.

Георги Кадиев предизвика недоволство в левицата, след като, без съгласуване с колегите си, внесе няколко поправки в Изборния кодекс, според които при използване на чужд език за предизборна агитация да се осигурява "едновременен и точен превод на български език".
Самият той гласува "против" отмяната на забраната за агитация на майчин език, за която настоява ДПС, при приемането на кодекса в миналия парламент.  

Вчера лидерът на социалистите Михаил Миков коментира, че групата се е разграничила от действията на Кадиев и го е призовала да оттегли внесения законопроект. Срокът за това беше вчера, но той отказа да го направи.

Тази сутрин Мая Манолова заяви пред Нова телевизия, че ще гласува против отстраняването на Кадиев.

"Това е абсурдно за БСП. Ние сме били винаги изявени със своите ярки лица. Ние никога не сме били лидерска партия. Да изключиш някого заради това, че има различно мнение, е съвсем ново за нашата партия", заяви депутатката.

Понякога утрото е по-мъдро от вечерта, коментира снощи Кристиан Вигенин в социалната мрежа. 

Самият Кадиев написа в профила си във Фейсбук преди гласуването, че днес е ключов ден за БСП, в който ще реши по кой път поема - на отлюспването или на правото на различно мнение.

"Това е стрест-тест за нас, от който имаме нужда. Тенденцията на говорене анти-НАТО, понякога анти-Европа, сега и отлюспването ни водят в грешна посока. Аз ще се справя, каквото и да решите. В създалата се ситуация дори не знам кое е по-добро за мен. Убеден съм обаче кое е по-добро за БСП. Гласувайте по съвест. Не за мен или срещу мен. Не за Миков или срещу Миков. А за пътя, по който искате да поеме БСП", допълни Кадиев.

По думите му след 10-ина години в левицата ще се чудят как изобщо сме спорили за това, както сега се чудят как е можело да се подкрепя робството, как бели и черни са били в различни градски автобуси, как жени не са били допускани в университет.  

"Не може да изключваш депутат заради закон, който е внесъл. При това не лобистки, не корпоративен, а за човешки права. Абсурдно е. Това е само поводът. Причината? Така и не я разбрах", написа още Георги Кадиев.