Смисълът от изграждането на АЕЦ "Белене" е тя да бъде с 51% участие на държавна компания, за да могат печалбите да влизат в страната, за благото на гражданите, уточни лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

По думите му "един частник гледа максимална печалба и максимален свой интерес и когато я няма държавата, това трудно може да бъде компенсирано. И при тази схема с частника-собственик лесно могат да бъдат уредени дялови участия на някои политици от управлението".
И досега има едни 12-14% от собствеността на двете частни централи в "Марица Изток, за които не се знае на кого са, добави Станишев.

Станишев се пита дали сагата около частния инвеститор в АЕЦ "Белене" не се прави целенасочено, за да се обезценят активите и да се приберат после под формата на приватизация.
"Много се говори от управляващите за централата с откровени лъжи. Защо не сме подписали договор, например, питат те. Изграждането на една централа не е като да строиш курник или 5 км селски път и да му резнеш лентичката", каза лидерът на БСП и допълни, че окончателният договор не се подписва от премиер, а от участника от българска страна, който е НЕК.

Той поиска да бъдат направени промени в Закона за референдумите и да се премахне задължението, за да е валиден референдумът, на него да гласуват поне толкова, колкото на последните парламентарни избори.

Станишев коментира и друга тема, свързана с управляващите.
"Логичен е сривът в доверието към премиера и министрите от последното социологическо проучване. Корупцията при тази власт се превърна в система, налице е тоталният им непрофесионализъм и некомпетентност", каза бившият министър-председател.
Най-добрата рецепта е масово гласуване на българите, защото тогава изборните технологии и манипулациите на ГЕРБ няма да проработят, заключи Сергей Станишев.

По-късно от ГЕРБ коментираха, че прагът за валидност на референдумите е добър и той е функция на активността на последните парламентарни избори. "БСП да искат промяна в закон, който самите те са приели, е много арогантно", каза пред журналисти Доброслав Димитров. Според него е нормално, когато се взима важно решение, като строителството на втора АЕЦ, да се изисква брой гласове, равни на тези от последните избори, защото това може да определи съдбата на страната за следващите 20-30 г.

Енергийният министър Делян Добрев пък уточни, че още няма отговор от американската страна на запитването за кандидат-инвеститора за "Белене" - "Глобал пауър консорициум".

Междувременно СДС обяви, че ще призове хората да бойкотират референдума. "Ще призовем хората в деня на референдума да бъдат със своите семейства, да се отдадат на културни и спортни занимания и да не участват в този политически театър", заяви лидерът на партията Емил Кабаиванов, цитиран от БТА.
По думите му референдумът цели да легитимира една голяма политическа измама, каквато е АЕЦ "Белене".


Ще гласувате ли на референдума за "Белене"