След като от левицата обявиха, че има нарушения и корупция при изграждането на съоръжението, съпредседателят на "Обединени патриоти" заяви, че ще ги качи на хеликоптер и ще им покаже лично, че това не е вярно.

Днес Симеонов написа в профила си в Туитър:

"Утре летим с хеликоптера към границата. Медиите приеха, но поканените от мен социалисти от БСП - не. Не ги интересуват фактите - само лъжат. БСП бяха поканени официално и писмено да дойдат на обхода на оградата. Отказаха. Явно истината не ги интересува".

Вицепремиерът публикува и факсимиле от поканата, която е отправил до лидера на левицата Корнелия Нинова (вижте в галерията).

По-късно от правителствената информационна служба съобщиха, че вицепремиерът по икономическата и демографската политика организира утре оглед с военен вертолет и обход на охранително-възпиращото съоръжение. За участие са били поканени представители на парламентарно-представените партии, но освен от БСП и ДПС са отхвърлили поканата.

"Огледът ще бъде извършен в отговор на повишения обществен интерес към завършването на строителството на граничното съоръжение. Вицепремиерът Симеонов приема граничната инфраструктура за обект от първостепенно значение за националната сигурност, към който трябва да се подхожда с изключително внимание и политическа отговорност", се казва още в съобщението.

Преди дни депутатката от БСП Елена Йончева внесе сигнал в прокуратурата, че 21 км от участъка на оградата в Хасковска област - от гранична пирамида 280 до гранична пирамида 320, или от река Тунджа до река Марица - е едноредова.

„Оградата е била платена за двуредова, била е проектирана за такава и е издадено разрешително за строеж за двуредова ограда. Парите са усвоени за двуредова ограда от фирмата, която я строи", каза Йончева и обяви подозренията си за тежка корупционна схема и търговия с националната сигурност.

Управляващите обаче отрекоха да има нарушения, а Валери Симеонов даде Йончева на прокурор запаси заради "национална измяна", тъй като издавала държавна тайна и насочвала бежанския поток къде най-лесно може да се преодолее оградата.

Междувременно прокуратурата и ДАНС започнаха проверка за евентуални злоупотреби при строежа на оградата по сигнал на бившия депутат Велизар Енчев, че фирми на Патриотичния фронт са замесени.

Симеонов категорично отхвърли и тези обвинения и се закани да го съди.