Протести пред и в залата на Европейския парламент в Брюксел белязаха първия ден от сесията на новия му състав, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Вижте снимки >>

Новите евродепутати бяха избрани на избори, произведени от 23 до 26 май. В началото на първия им работен ден пред сградата на ЕП в белгийската столица около 10 000 протестиращи, развяващи знамената на Каталуния, изразиха подкрепа за тримата каталунски представители, подкрепящи идеята за независимост на испанската област, на които испанските власти попречиха да заема местата си в ЕП.

Сред тримата евродепутати е Карлес Пучдемон, бивш премиер на правителството на Каталуния, който живее в Белгия, за да избегне испанската заповед за арест, издадена след провалилия се опит за отделяне и референдума за независимост. Другите двама са неговият съветник Тони Комин и Ориол Жункерас, който се намира в арест в Испания.

Най-малко 4000 каталунци тази сутрин излязоха на демонстрация пред сградата

Снимка: АР/БТА

Докато течеше протестът отвън, в залата първото заседание на новия парламент започна с изпълнение от джаз група на химна на ЕС - "Одата на радостта". Докато изпълнението звучеше, някои евродепутати отказаха да станат, както направиха повечето от колегите им, а членовете на британската партия на Найджъл Фараж "Партия на Брекзита" и полски евродепутати се обърнаха с гръб. Отпред се виждаше надпис "Край на крепостта Европа".

Тогава председателстващият Европарламента Антонио Таяни заяви:

"Да станеш на крака, означава да покажеш уважение. Това не значи, че си съгласен с Европейския съюз. Дори когато слушаш химна на друга държава също ставаш прав".

Същевременно част от евродепутатите се появиха с жълти фланелки с надпис "Спрете Брекзит".

Снимка: БТА/АПФ/Youtube скрийншот

През това време пред парламента се появиха и други протестиращи, изразяващи подкрепа за германката Карола Ракете, която е под домашен арест в Италия, защото докара кораб с 40 мигранти на италианското пристанище Лампедуза, въпреки че италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини затвори италианските пристанища за кораби с мигранти.

Основната мисия на тази първа сесия на новия парламент е да избере нов председател. Вотът ще се състои утре. Процесът по избиране на новия председател на Европейския парламент ще започне в 10.00 ч. българско време. Номинации могат да се правят от политически групи или от 1/20 от членовете на ЕП до 23.00 ч. българско време днес. Осем преброители, избрани днес чрез теглене на жребий, ще следят гласуването.

Снимка: БТА/АПФ/Youtube скрийншот

Иначе в новия европарламент най-младият евродепутат е Кира Мари Петер-Хансен от Дания (21 г.), а най-възрастният - Силвио Берлускони от Италия (82 г.)

Снимка: БТА/АПФ/Youtube скрийншот

Новият парламент е съставен от седем политически групи - една по-малко от предишния законодателен мандат. Всички евродепутати, които не са се присъединили към политическа група, засега се водят като независими, но могат във всеки един момент да се присъединят към група. От 2009 г. насам, според правилника на дейността на ЕП, политическите групи трябва да имат най-малко 25 членове избрани в най-малко седем държави членки.