ПП АБВ предлага на широко експертно и политическо обсъждане три варианта за изчисляване размера на партийната субсидия. Всички досегашни решения в тази посока са вземани емоционално и без аргументи, както и без регламент за какво да се използват партийните субсидии. Това каза на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков.

В основата на единия вариант стои идеята парите за партиите да са обвързани с минималната работна заплата. Другият вариант е с увеличаване на гласовете, субсидията да намалява прогресивно. И третият вариант е трикратно намаляване на партийната субсидия. Това ще гарантира равнопоставеността и ще направи невъзможна спекулацията с партийните субсидии, от една страна и от друга - ще гарантира нормален живот на партиите, обясни Петков.

Румен Петков заяви готовност партията да организира и да участва в дискусия по темата, която да формулира технологията по субсидирането на дейността на политическите партии и да бъде оформена ясна рамка за дейностите, които не могат да бъдат обект на разходване на субсидията.

В контекста на предстоящия местен вот Румен Петков посочи, че политическият съвет на "Коалиция за България" взе решение да бъде дадено право на всяка една от партиите във формацията за активни преговори - намиране на най-добрата формула за участие в предстоящите избори на база на натрупания опит. Водеща е позицията, че там където има структури на партиите от "Коалиция за България" ще търсим и намираме решение за съвместно участие в предстоящите избори, обясни Румен Петков.