Думите му са по повод правителственото решение командващите в Балканската война да бъдат отличени с орден „Стара планина с мечове”

Вчера правителството възложи на министъра на отбраната да изготви и внесе предложение за посмъртно награждаване с този орден на 19 български висши военни за изключително големите им заслуги към България по време на Балканската война.

„Не на Царство България, не на Република България, а на България, като отличие за воинска и не само воинска храброст. Ние нямаме такъв орден. Нашата орденна система е разсипана и след промените не беше заменена с нова. От време на време си измисляме по някой орден и ги възстановяваме като „Кирил и Методий”, коментира проф. Димитров.

По мнението му обаче "различни сектори от нашия живот остават необхванати и проявилите се в тях няма с какво да бъдат наградени".
"Затова до голяма степен девалвира орден „Стара планина” и само предишният президент раздаде 740 ордена. Затова трябва да има отличие за войнска доблест и храброст през цялата история на България. И сега има герои в Афганистан, в Ирак, дори и в мирно време понякога някой плаща с живота си подобни дела. Има подвизи - хубаво е да имаме такъв орден”, заяви Божидар Димитров.


"Герой на Народна република България“ беше най-високото почетно звание в наградната система на Народна република България. Учредено е с указ от Президиума на 6-тото Велико Народно събрание на 15 юни 1948 г. Присъждаше се от Държавния съвет на НРБ на български и чужди граждани за подвиг или заслуги, проявени при опазване на Народна република България и нейните съюзници.
На наградените лица се връчваше знакът на званието „Златна звезда“, орден „Георги Димитров", грамота от Държавния съвет на НРБ и еднократно възнаграждение от 1500 лева.