Според Агенцията по вписванията нарушаваме член 1 от Конституцията, в който се казва, че България е парламентарна република, а не президентска. Такава промяна не можело да се извърши. Това не е вярно. Така проф. Божидар Димитров коментира отказа на Агенцията по вписванията да регистрира основаното от него Национално движение "Хан Кубрат" пред телевизия "България он ер".

"Според чл.158 Велико Народно събрание или референдум може да премахне не някой член от Конституцията, а цялата Конституция. Ние ще се борим за това", допълни Димитров.

Професорът обясни, че мотивите за отказа не са сериозни и очаква подкрепа от хора като Бойко Борисов и Валентин Радев.

"Ние сме заплаха за около 2/3 от политическия елит. Много ще изчезнат от политическата сцена, ако ние дойдем. Ние се борим срещу влиянието на партиите. Искаме от 240 депутатите да станат 100. Те са напълно достатъчно да коват закони, а не две седмици да разсъждават дали е имало Народен съд", отбеляза още основателят на движение "Хан Кубрат.

Според него националното движение е "заплаха за много Бат Сали-та, които в момента са на власт".

"Смяна на Конституцията може да стане. Търсим подкрепа не само от Слави Трифонов, а и от организации като партия "Възраждане", "Зелените" и други. Все още не съм обявил референдум. Чакам НС да свика ВНС. Кога Божидар Димитров се е отказвал?", подчерта историкът.

Димитров отбеляза, че има хора, които са се отказали от участие в движението, само защото ги грози уволнение от държавна работа.