За освобождането на Димитров като министър гласуваха 98 депутати, един беше против, а 16 се въздържаха, съобщи БТА. Премахването на поста "министър без портфейл" подкрепиха 90 депутати, 17 бяха против, а 9 се въздържаха.

Димитров подаде оставка през декември заради агентурното си минало.

"Тъжна и несправедлива е съдбата на ренегатите", коментира депутатът от левицата Мая Манолова. По думите й освобождаването на Божидар Димитров е също толкова безпринципно, колкото назначаването му.
"Това е проява на двоен стандарт и политическо лицемерие, защо точно Димитров е освободен, а не например областни управители, шефове на агенции, кметове и народни представители на ГЕРБ, за които е установена принадлежност към бившата ДС?", попита социалистката.

Според нея казусът с освобождаването му бил показателен и за бъдещ казус, свързан с публично обявената му оставка като депутат. Манолова уточни, че става дума за текста в Изборния кодекс, който визира какво се случва след напускане на депутат, избран мажоритарно, и с който се осуетяват частичните избори в Бургас (Димитров беше избран като мажоритарен депутат там - бел. ред.). По думите й причината е, че ГЕРБ се страхуват от избори.
"Така Димитров изигра два пъти ключова роля - за назначаването му беше създаден специален министерски пост, а за освобождаването му - специален закон", каза тя.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова отговори, че Манолова спекулира.
"Този текст е записан още в доклада на временната комисия, която изработи Изборния кодекс, тоест много преди да бъде обявена оставката на Божидар Димитров", обясни Фидосова.
Още тогава беше предложено да се регламентира какво се случва, когато мажоритарен кандидат напуска парламента и Мая Манолова изрази съгласие по текста, допълни тя.

Очаквам решението на Божидар Димитров дали ще си подаде оставката като депутат и предполагам, че до края на деня решението му ще стане известно,  каза Вяра Петрова, която от днес вече не е депутат на ГЕРБ, след като парламентът одобри освобождаването на Димитров като министър и така той се върна в Народното събрание като депутат. Ако Димитров се откаже от депутатското си място, Петрова ще стане отново депутат.
Тя заяви, че не е разговаряла още с Димитров за решението му.
Самият Божидар Димитров днес не присъства в парламента.

Петрова е избрана от бургаския избирателен район.
Не мога да кажа, че ми е тъжно, че напускам парламента, коментира тя.