Министър Божидар Димитров съобщи за оставката си в предаването на Нова телевизия "На четири очи". Бившият вече министър няма да става депутат, а най-вероятно ще се върне на директорския пост в Националния исторически музей, откъдето тръгна към министерския пост. Димитров научил от новините, че премиерът ще поиска оставката му, както и на всички дипломати с агентурно минало и принадлежност към „Държавна сигурност". „Не ми е все тая, но си казах „Ей, дойде му времето". Аз съм историк и знам, че всяко нещо е временно", призна Божидар Димитров.

Минути след него министър-председателят Бойко Борисов коментира в "Нека говорят" по bTV, че е приел оставката на Димитров. С много мъка правя това, защото ми е много добър приятел, много добър човек, уважаван историк.
Павлин Димитров е заявил на министър Цветанов, че в понеделник също ще подаде оставка, каза още Борисов в ефир.

Минути по-късно стана ясно, че и втората оставка вече е подадена. Заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров я е връчил на министър Цветан Цветанов, който я е приел, предаде БТА.

Като заместник-министър Павлин Димитров отговаряше за редица ресори в МВР. Един от тях бе преговорите със синдикатите. Сега в МВР остава само един заместник-министър - Веселин Вучков. Все още не ясно кой ще заеме мястото на Димитров. Той е в системата на МВР от 1976 г. и преминава през всички длъжности на йерархията в системата.

И Божидар Димитров, и Павлин Димитров са работили в структурите на бившата ДС. И двамата подават оставка, след като избухна скандалът с дипломатите, за които Комисията по досиета обяви принадлежност към бившата ДС.

На следващото заседание на Министерски съвет правителството ще предложи писмено на президента Георги Първанов да бъдат отзовани дипломатите- агенти.