Депутатите от "Има такъв народ" и "Възраждане" напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу промените в Конституцията, чието обсъждане на второ четене започна на извънредно заседание. Костадин Костадинов обяви, че ще бъде сезиран Конституционният съд. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък разкритикува депутатите от двете опозиционни групи, че не останали в залата да се борят срещу промените, които не приемат. Тя обяви, че социалистите са единствената опозиция и получи поздравление от лидера на ДБ Христо Иванов, че ще останат в пленарната зала.

Пръв председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов мотивира бойкота с декларация от трибуната срещу промените в основния закон, заплаши, че Партийният дом може да бъде подпален и отнесе наказания и забележка за циничен език и обиди от трибуната.

"Най-жалкото мнозинство", констатира той и предупреди управляващите: "Ще хванете флекса и с глупав ентусиазъм, и ще режете Конституцията глубо и ще я демонтирате", заяви Йорданов.

Той обвини мнозинството за вчерашния сблъсък и обиди председателя на Народното събрание Росен Желязков. "Унизително беше да има безредици в залата, а вие, господин председател, стоите като някаква муха отзад и се правите, че не се случва", каза Йорданов.

После сравни поведението на ПП-ДБ с женски полови органи и беше наказан.

"Вчера в тази блокада имаше и хубав момент, когато вие, господин председател, се правихте на разсеян. Там се сбиха мъжете от ДПС с мъжете от "Възраждане", а момиченцата от ПП-ДБ снимаха с телефончета като кифлички. Ние не сме дърпали вчера кабели, за да ги защитаваме, но вие, момиченца от ПП-ДБ, гледахте как големият батко Делян Пеевски и малкото му братче Делян Цонев удържат фронта. А вие, като едни мъже с в....и, снимахте с телефон", продължи с острия език Тошко Йорданов.

"Това НС връща комунизма в България с бързи крачки, главният прокурор се избира от НС. Не е чудно, защото тия с телефончетата са деца на комунистическия елит. Вие днес ще се изплюете върху клетвата си, която полагате тук, и върху Конституцията", каза той.

Лидерът на ИТН предупреди, че не трябва да бъдат учудени, "ако българските граждани решат да ви изметат като боклуци.

"Тоя партиен дом беше запалван веднъж и ако продължавате така, ще бъде изгорен до основи. Това е сборище на морални, деградили нещастници", добави Йорданов и обяви, че депутатите от групата на ИТН няма да присъстват на това и призова останалите също да напуснат пленарната зала.

Снимка: БТА

Веднага след него и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че депутатите му напускат пленарното заседание. И той засипа управляващите с критики и обвинения, като започна от вчерашната случка на физическа разправа с ДПС.

"Залата беше поругана от един развилнял се башибозук, който си мисли, че притежава държавата", каза по техен адрес лидерът на "Възраждане". Това е конституционно мнозинство, което заплашва с убийство в залата, антиконституционен башибозук", продължи той и отбеляза, че всички предложения за промени на неговата партия са били отхвърлени преди второто четене. Според него изготвената от управляващите промяна на Конституцията е "пропита от дух на беззаконие, корупция и антибългаризъм".

"Ще се концентрираме върху единствената все още незавладяна институция в държавата - КС, към която ще обърнем поредната си жалба за готвеното беззаконие, което ще бъде облечено в конституционна форма. Ще напуснем тази зала днес", обяви Костадинов. Той посочи, че след като България е преживяла много неща - робства, комунизъм, фашизъм, "ще преживее и тази коалиция между башибозук и фашисти", а те ще бъдат изпратени в историята и някои в затвора.

След като ИТН и "Възраждане" напуснаха залата, лидерката на БСП Корнелия Нинова взе думата, за да разкритикува другата част от опозицията.

"БСП ще участва в дебата и ще изрази мнението "против" по всички предложения, каза Нинова, като посочи, че са единствената опозиция и алтернатива на сглобката. "Това което правят "Възраждане" и ИТН е най-малкото любопитно. Ако бойкотират, защо между първо и второ са внесли десетки предложения за промяна?", попита тя. "Ако някой бойкотира, не прави така", установи Нинова.

Тя обвини ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в политическо овладяване на съдебната власт и подчиняване на прокуратурата. Нинова напомни, че Конституцията е обществен договор и изисква обществено доверие. "Изглежда, че НС, което има 8% подкрепа или в което се бият като хулигани, не е изразител на обществено доверие", отбеляза соцлидерката. И заключи, че управляващите правят "подчинена прокуратура и предават националния суверенитет".

"Тази Конституция не представлява обществен договор. Тя ще взриви съществуващия обществен договор в досегашната Конституция. Оценките за тези предложения са от "противоконституционни" до "предателство на националния суверенитет", цитирам учени, конституционалисти и професионалисти", допълни тя.

Лидерът на ДБ Христо Иванов я поздрави, че не напуска дебатите, но я апострофира, че взривът в прокуратурата вече е настъпил много преди промените в Конституцията. Нинова го попита: "Къде отиде този взрив, вие бяхте с лодките, къде отиде онзи справедлив взрив на хората от 2020, който вие провалихте?", но не получи отговор.

Независимият Радостин Василев пък заяви, че Конституцията изобщо не е най-големият проблем на държавата, но управляващите бързат да овладеят съдебната власт и най-вероятно си били избрали някой с двойно гражданство.