Служебният вътрешен министър Бойко Рашков определи обвиненията на ДПС за полицейски произвол по време не предизборната кампания като политически спекулации. Той припомни, че към него е имало и питане в парламента, но ДПС тогава не са посочили никакви конкретни факти, които да потвърждават тезата им репресии преди изборите от 11 юли.

Бойко Рашков заяви, че няма как да вярва на голи твърдения, които не са подкрепени с конкретни факти за произволни действия на полицията при предотвратяването на изборна търговия преди вота на 11 юли.

"Ако има такъв случай веднага ще разпоредим проверка и ако има виновен ще вземем съответни мерки", заяви Бойко Рашков, цитиран от БНТ.

Според Рашков преди последните избори полицията е изготвяла предупредителни протоколи, съгласно закона, на хора за които е имало информация, че участват в подготовката на схеми за купуване на гласове.

"И в една такава предизборна обстановка, при която отвсякъде тече информация как определени лица, свързани с политически партии, не с МВР, а с политически партии, се подготвят да купуват гласове. Разнасят куфари от една област в друга и плащат на бедните слоеве както с пари, така и с продукти, ние няма как да стоим безучастно. Това купуване на гласове е купуване на душите на тези хора", заяви Рашков.

Той изтъкна, че преди и след изборите на 11 юли са образувани десетки повече разследвания за купуване на гласове в сравнение с периода, в който МВР се е управлявало от предшествениците му Младен Маринов и Христо Терзийски. Освен това за разлика от преди - сега разследвания били за купуване на гласове именно от страна на ГЕРБ и ДПС.

"Щом така подхождат от някои партии, чийто депутатски места именно в резултата от полицейската активност бяха намалени с по 10-15 такива. Щом като те по такъв необективен начин обвиняват действията на полицията, ние тогава ще започнем да огласяваме информацията за дейността на някои техни активисти, които се занимаваха с кампанията преди 11 юли само с покупко-продажба на гласове. Справка - центъра на България около Гурково, Казанлък, Сливен и други. Или пък изведнъж се пренася електората на българските турци към Враца и Монтана, където няма нито един от тях и се пита в задачата как се получава това", каза Рашков.

Рашков за пореден път критикува и прокуратурата. Той заяви, че МРРБ са изпратили резултати от своя проверка на обекти от пътното строителство и в прокуратурата има образувано досъдебно производство, което било на трупчета.

"Моята информация е следната: прокурорът, който наблюдава делото и е от специализирания отдел на Софийската градска прокуратура, като му е направено едно предложение и искане от разследващите следователи от НСлС да внесе това искане в компетентния съд и да се разреши претърсване и изземване на документи от една фирма, прокурорът си е оставил някъде това предложение и си е взел отпуска до 10 или 15 септември и това действие не е извършено. Там се създава и такъв манталитет - слушам и изпълнявам. Докато не се обади този човек с каскета никой нищо не предприема и не прави", каза Рашков.

По-рано лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че през следващата седмица отива в Брюксел и ще отнесе сигналите за полицейски произвол спрямо областни, общински и местни лидери, общински съветници, кандидат-депутати, кметове и активисти на ДПС на последните парламентарни избори. 

"Президентът Радев няма как да не знае, а може и да участва и в указанията към служебния министър Рашков, който съзнателно и целенасочено погазва конституционните права на българските граждани, ограничавайки ги да не гласуват и нарушава човешки права, унизява. Има достатъчно факти - събличане на хора, хора на земята, обиски по домове", изреди част от сигналите лидерът на ДПС.

Той подчерта, че това се прави под "благозвучното - "борба с купуването на гласове".

"ДПС е против купуването на гласове и борба трябва да се води, но не с противозаконни методи и средства", коментира Карадайъ.

Той добави, че органите на реда и държавният апарат не трябва да ползват в услуга на едни партии против други.

Това стана, след като Бойко Рашков съобщи, че разполага с информация, че ДПС и ГЕРБ са започнали да подготвят купуване на гласове за изборите "2 в 1". 

"Определени лица, свързани с политически партии, се подготвят да купуват гласове. Срещу 5 кг боб или леща, или 10 кубика дърва - това купуване на гласове, е купуване на душите на хората. За ГЕРБ дела образувани няма за купуване на гласове, за ДПС - дела образувани няма", изтъкна министърът. 

"Това са ченгеджийски номера, ако продължи по този начин, след време един от разследваните ще е самият Рашков", отвърна пък Тома Биков от ГЕРБ.