"От днес Софийската градска дирекция на полицията вече има нов ръководител, защото не мога да приема, че ръководител може да гледа спокойно как пребиват хора зад колоните на Министерския съвет, не можем да останем равнодушни" - това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков на брифинг от Пловдив по повод ареста на шефа на местното Трето РПУ.

"Никъде в закона не пише, че полицейски служители могат да пребиват лица в центъра на София, а и където и да е било другаде. Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители. Докато съм министър, ще бъда безкомпромисен", заяви Рашков, попитан за освобождаването на Георги Хаджиев, но не уточни кой ще го замести на поста.

"Аз ще взема най-строги мерки като се надявам, че ще се промени стилът на работа на тези служители", подчерта министърът, който предложи за отстраняване и главния секретар на МВР Ивайло Иванов заради полицейското насилие по време на протеста, а президентът веднага подписа указа за това.

Допусналите нарушения служители в структурите на Министерството на вътрешните работи ще бъдат поканени да напуснат, заяви той.

И категорично отхвърли "спекулациите", че прави чистка. Той обясни, че до момента е освободил двама души на пенсионна възраст. Създал е специално звено, което да е с необходимата щатна обезпеченост.

"За чистка и дума не може да става. Тези, които са допуснали нарушения, ще бъдат поканени да напуснат", каза още той.

По повод началниците на службите за сигурност, които са в неплатен отпуск, Рашков посочи, че според него не е редно ръководителите на важни ведомства в страната да си вземат почивка.

"Премиерът ги покани на среща, но те изпратиха свои заместници. Поканата се повтори - не мога да кажа кога ще се случи срещата, след което ще се вземат законови мерки срещу високопоставени длъжностни лица, които са се отклонили от служебните си места и изчакват, надявайки се, че няма да бъдат освободени от длъжност", категоричен е министърът.

"Като служебно правителство имаме задача да организираме честни избори, мога само да кажа, че има дела за търговия с гласове, те вървят и ще видим докъде ще стигнат. Има данни по тези дела за партии, които се ръководят от известни лица с огромни политически амбиции", сподели още Рашков.

Между временно в МВР се състоя още една рокада. По информация на bTV директорът на ОДМВР-София Николай Спасов е преназначен в Гранична полиция.

Все още от МВР не съобщават официално кой поема поста, както и длъжността директор на СДВР, след като шефът на столичната полиция Георги Хаджиев беше преназначен също.