Със заповед на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков е освободен от длъжност ръководителят на дирекция "Инспекторат" в МВР Николай Гешев.

От министерството съобщават, че заповедта е на основание "придобито право на пенсия" и влиза в сила от 12 май.

Гешев обаче е в болничен от вторник заради усложнения след преболедуван Covid-19. Той разказа пред bTV, че е търсен, за да му бъде връчена заповед за уволнение.

"Не успях да я получа, тъй като се намирам в отпуск по болест. Разбрах, че са идвали служители на Дирекция "Инспекторат" и на Дирекция "Човешки ресурси" с такава идея, но не успях да се видя с тях", каза Гешев и отхвърли тезата, че болничният му е свързан с встъпването в длъжност на новото служебно правителство.

Разказа още, че е уволняван и преди - през 2017 г., отново по време на служебно правителство. Въпреки това сега е изненадан. Не намира законово основание за това и твърди, че ако е дисциплинарно, трябва да има проверка.

"Това се дължи не само на доноси, но и на амбиции, целта е да се овладее Инспектората на МВР, защото той извършва основните проверки и в тях установяваме нарушения. Някой път в мое отсъствие може да бъде казано Инспекторатът да не извърши определена проверка или да извърши тенденциозна проверка", заяви Гешев.

Той не е разговарял с новия вътрешен министър Бойко Рашков, но са работили заедно в миналото. "Единственият случай, в който той се е запознал с моята работа е преди 6 г., когато той беше председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Беше дал една висока, положителна оценка за нашата работа", посочи Гешев и допълни, че не е политически обвързан. Отхвърли и възможността да има пропуски в работата му. "Даже бях обвиняван от колеги, че образувам проверки и вътре в Инспектората", каза още той.

Както и при предишното уволнение, Николай Гешев ще търси правата си. Тогава е възстановен на работа след съдебно решение.