Това става ясно от интервюто, което министър-председателят даде на известните блогъри Асен Генов и Константин Павлов-Комитата - създатели на сайта Politikat.net. Те работят по проекта “Бойкометър”, който следи кои свои обещания е изпълнил Борисов.

Интервюто бе дадено, след като шефката на пресцентъра на ГЕРБ Севдалина Арнаудова изпрати до блогорите писмо с настояване да отговорят на няколко въпроса. Основно пиарката на управляващите се интересуваше на какъв принцип са подбрани изказванията на Бойко Борисов и по какви критерии са квалифицирани като „обещания".

Скандалът около покойния вече бивш собственик на пивоварната "Леденика" и президент на баскетболната федерация Михаил Михов избухна през януари 2011 година, когато вестник “Галерия” публикува стенограма на телефонния разговор между Борисов и Танов. В него премиерът казва по повод митническа проверка: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...".

“Аз си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа, помня го като ден днешен, свързани с това, че президентът ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия", заяви сега Борисов.
"С няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Помня - една голяма ругатня по линия на президента я нямаше в записа. Защото от това става ясно, че той ми се е обадил и всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Никога не съм имал нещо общо с неговото семейството, с неговия бизнес. Точно обратното той дава на БСП масите, столовете по бирфестите, които правят по Бузлужда. И всички го знаят, той си е приятел на Първанов, на Румен Петков”, добави премиерът.

Той уточни, че от разговора липсват още няколко реплики, но не си ги спомня след толкова време. Категоричен е обаче, че "най-важният факт" е: "Няма нито едно последвало обстоятелство - неизвършена проверка, нещо да е прикрито или каквото и да било. Проверката е направена, протоколирана. Нямаше никакви последствия освен за мен шамара, публичен, който получих, заради това, че съм се намесил в нещо, за което нямаше как да не реагирам, когато президентът ми се обади и ме помоли”.

Борисов призна, че това е било грешка, но обясни защо го е направил.
“Не че е правилно, не е трябвало да го правя. Но съм си такъв – всеки прави своите грешки, реагирах и се обадих. И се обадих, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е под контрол”, заяви премиерът, като добави, че е говорил именно, защото не е повлиял по никакъв начин.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който също участва в интервюто, уточни, че проверката не е можела да установи официално дали разговорът е бил от СРС, защото има срок, в който тези записи се унищожават, ако не бъдат използвани по някое дело.

Още през януари тази година прокуратурата спря разследването по така наречения "Тановгейт", защото човекът, изнесъл секретните данни, не може да бъде установен категорично.
Назначената в БАН експертиза също не можа да докаже дали става дума за СРС.
Заподозрени за изтичането на записите бяха служител на службата за подслушване и следене в МВР (СДОТО) и служител на ДАНС. Неофициално излезе информация, че подчиненият на Цветанов е признал, че е презаписал СРС-тата на мобилния си телефон, но после ги бил изтрил. 

Междувременно и Михаил Михов, а по-късно и съпругата му, починаха, а 69 техни имота бяха обявени за продан заради дългове.

(Във видеозаписа на втората част от интервюто на Бойко Борисов, в което участват и министрите Симеон Дянков и Делян Добрев, той отговаря и на други въпроси.)