Досега той не бе коментирал изтеклите записи, в които бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева обсъжда с друга отстранена съдийка - Румяна Ченалова, делото "Червеи". Янева е подсъдима по него, а Ченалова - обвиняема по аферата "Белведере". В разговорите се твърди, че премиерът е притискал главния прокурор да "опраска" Янева, но той обещал да "завоалира" нещата.

Не мога да обръщам внимание, две каки се събрали и си говорят”, каза днес по повод скандала Борисов пред журналисти (първоначално той бе цитиран от агенция "Фокус" да казва "свраки" - б.р.).

Той бе помолен да каже какво мисли и по повод изказване на председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, че "Яневагейт" е част от сценарий за неговото сваляне. Тази сутрин Тодоров заяви пред БНР: 

"Наистина има сценарий, който цели отстраняването от длъжност на главния прокурор и премиера на България. ВСС е придатък към голямата цел. Голямата цел са главният прокурор и премиерът. Те хем казват – вършете проверка, хем не ни дават това, с което разполагат".

На това Борисов отвърна, че да се коментират незаконни действия, означава да се толерират.

"Ние толкова усилия положихме и понесохме загуби заради упреци, които не се доказаха, за подслушване и то от страна на държавата, а как си го позволяват участници да го правят или някой частно да го записва хората, тогава влизаме в тяхното лично пространство. Аз не мога да забраня особено във фризьорските салони, при маникюристките – всички говорят за мене”, подчерта министър-председателят.

Той продължи разсъжденията по темата, като допълни, че не може да коментира нещо, срещу което е "изконно против" - когато двама души си говорят, а някой ги записва. По думите му той не можел да каже дали участниците в разговорите са знаели или не, че се прави запис и че е възможно сами да са го направили.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който отрече Борисов да го е притискал да "опраска" Янева, вече допусна, че зад тях стои Ченалова.

"С цялото ми уважение, не ми се коментират жълтини. Но чух да се коментира, че много правилно институциите са направили така, че тези хора не са на тези постове (двете съдийки - б.р.) – това е положителното от цялата работа. Аз никога не съм си крил мнение и в Брюксел го казах по  повод искането Цветанов да получи 4 години затвор, че за операция „Червеи” трябва да получат 400 г. И се получава много интересна ситуация – вие идвате и ми задавате въпрос и ако не отговоря - сиреч нещо крия, а ако ви отговоря - следва, че се намесвам в съдебната система”, заяви още Борисов на репортерите.  

Първоначално ВСС покани премиера, за да бъде изслушан за скандала, но след това съдебните кадровици са се отказали.

Вчера в София се проведе протест срещу "опраскването" на съдебната система с искане за оставка на главния прокурор и нов Закон за съдебната власт.

Цветанов отдавна не бил приятел с Янева

По-рано бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира пред bTV своето присъствие в записите, там той е споменат от Янева с израза „Цецо и той натискал".

Зам.-председателят на ГЕРБ първо попита риторично кого е натискал, защото не може да разбере.

"Аз смятам, че във всеки разговор, независимо в каква институция работи, винаги може да импровизира и да пресъздава определени мнения. Така че в тази посока молбата ми е тотално да бъда разграничен в този казус, защото нито имам някакво отношение, нито съм се чувал, нито искам да се виждам с г-жа Янева и това го правя повече от над 4 г.", обясни Цветанов.

Запитан не са ли вече семейни приятели той отговори, че това е било внушение, защото когато са започнали съдебните дела срещу него, прекратил всякаква възможна комуникация.

НА ФОКУС: Операция ”Да се разсеем максимално