Вицепремиерът Цветан Цветанов съобщи, че от страна на европейската служба за борба с финансовите измами е даден „кредит на доверие”, който трябва да бъде оправдан и това ще се случи в скоро време, предаде “Фокус”. До един месец ще има видими резултати относно проверката по проектите финансирани от САПАРД, за които бяха у нас инспекторите от ОЛАФ, увери той.
Цветанов каза, че вече е предприел действия в отделните звена на МВР, които ще бъдат свързани с конкретни кадрови промени с цел – подобряване на работата и създаване на условия за връщане на доверието към МВР. Вътрешният министър обаче не назова структури и имена.
Днес той се срещна и с ръководството на Главна дирекция „Криминална полиция”. По време на разговорите е станало дума за това, че трябва да има план за реализация на определени дела, по които се работи, а не – те да продължават една, две и повече години. При необходимост МВР трябва да оказва помощ на останалите министри и министерства. Цветанов подчерта, че най-важното е да се върне доверието в МВР и до края на годината да бъде създадена цялостна визия за ведомството.
По отношение на ГД „Криминална полиция” Цветанов заяви, че на първо място трябва да бъдат извършени промени, така че тя да има функция по управление към съответните генерални дирекции. Цветанов нарече „губене на време” това, че за такива отношения е необходимо едва ли не всеки път да се споменава името на генералния комисар. Според него той трябва да ръководи нещата на по-висше ниво.