Вчера президентът Радев отне на премиера Кирил Петков всякаква възможност за маневри, а КСНС беше, за да се покаже, че президентството е горната камара на парламента. Това заяви на съвместен брифинг с Кирил Ананиев и Екатерина Захариева председателят на партия ГЕРБ Бойко Борисов относно вчерашното заседание на КСНС.

Борисов започна пресконференцията си със съболезнования към близките на починалия председател на ЕП Давид Сасоли. Бившият премиер отправи съболезнования и към роднините на починалите от коронавирус за последното денонощие 116 души у нас.

"Нито една от кризите не е решена. Аз често казвам, че е хубаво да се чете, хубаво е и премиерите да четат дори когато имат много знания", подчерта Борисов и зачете началото на Договора за добросъседство с РСМ, като акцентира върху желанието и на двете страни за Евроинтеграцията.

"Вчера този на пръв поглед абсолютно ненужен КСНС беше, за да може президентът Радев да се откачи от това, което обещаване на евроатлантическите партньори, за да бъде преизбран, и да го прехвърли на нищо подозиращия премиер", отсече Борисов и продължи:

"А на него какво му се случи вчера - вчера президентът му отне всякаква възможност за маневри, защото, когато всички партии са застанали на една позиция, няма как и в парламента".

По думите му Договорът за добросъседство е написан толкова ясно, че е необходимо само да се изпълни, а КСНС е бил само за да се покаже, че президентството е горната камара на парламента, и да се покаже тоталният хаос в държавата.

Снимка: BulFoto

Борисов разкритикува управляващите, че нямало мерки за бизнеса и пенсионерите. Той посочи, че инфлацията вече е над 30% в магазина.

"Какво става с мерките за газ? Никакви мерки, само чуваме. Какво става с мерките за ток? Никакви мерки. За горивата не искам и да говоря", заяви лидерът на ГЕРБ.

И добави, че "в момента карантината се явява като едно спасително салче за президентство, правителство и парламент".

"Ако сте безотговорни към финансите, към бизнеса, икономиката, хората, защо сте безотговорни към здравето? С кой акъл отиваш да обезглавиш цялата държава, като имаш симптоми, това е безотговорност", обърна се към председателя на НС Борисов.

Снимка: BulFoto

 Той обвини още управляващите, че не предприели никакви COVID мерки около Нова година.

"Пуснаха хората да се заразяват. На починалите казва, че загубили битката с COVID, а това са починалите наши сънародници, вече повече от на война", посочи бившият премиер и прикани разследващите журналисти да проверят цените на тестовете.

Борисов отбеляза, че пак щели да внасят техния бюджет и да го актуализират, вместо да направят нов.

"Уж не ни харесват, а правят същото, което ние сме правили", коментира Борисов.

 От своя страна Кирил Ананиев предупреди за още предстоящи разходи за страната, които Кирил, които ще увеличат допълнително дефицита, което ще доведе и до проблеми с ЕС.