Премиерът Бойко Борисов откри село Бойково и се снима до табелата му. Това стана по време на инспекцията на пътя Първенец - Лилково, излъчван във Facebook. Той е заедно със зам.-министъра на МРРБ Никола Нанков.

Според премиера 20 милиона лева са заделени за укрепване на пътища в страната. Извършват се ремонти на всички компрометирани пътища в страната. 

Пътят между Първенец и Лилково е в изключително лошо състояние. В момента той се ремонтира, като ще се положи асфалтова настилка и ще се разшири габаритът. На този път има и свлачище - в близост до разклона за с. Ситово, което ще бъде укрепено. 

В рамките на 4 месеца вече ще има асфлатова настилка на пътя Първенец- Лилково, обяви министър-председателят Бойко Борисов, който отиде на един от тежките участъци на трасето, на което асфалт никога не е имало. "Компрометираните места ще ги направим. Машините работят, разширяват габаритете, асфалтират, укрепваме пътя. В момента се прави и ще бъде асфалтиран до Лилково в рамките на 4 месеца", отбеляза премиерът Борисов. Ще бъдат укрепени и две свлачища. 

Снимка: МС

Ремонтът на пътя между Първенец и Лилково ще се извършва на етапи. В момента се работи по участъка от с. Бойково до с. Брезовица. Той е в тежък планински терен, в дефилето на р. Първенецка, с малък габарит и без асфалтова настилка. Липсата на отводняване образува дупки и коловози, предизвиква свличане на части от пътното тяло в дерето на реката.

Снимка: МС

Бойко Борисов заяви: "Навсякъде, където има компрометирани пътища в момента работят машини, работят строители. И за да не излезе като оправдание, но от -7 до +17 градуса са 24 градуса разлика и това е пагубно за особено за такива стари пътища или такива, които виждате въобще... Това се води път, води се и държавен път, но до сега не е правен".

Борисов уточни, че се ремонтира старото околовръстно шосе на Пловдив, както и локалите до Асеновград. 

"От няколко дни стартирахме и ремонта на Околовръстния път на Пловдив. Индустрията в региона се разви много през последните години и е нужно пътят да бъде разширен и модернизиран.

Търговете по обществените поръчки са изцяло електронни. Това е начинът за борба с корупцията. Така осигуряваме пълна прозрачност при изразходването на парите на българските данъкоплатци.

Ще се ремонтира и подпорната стена Девин - Кричим. 

Относно огромна пукнатина, която се появи под колоните на автомагистрала "Струма" край Мало Бучино, Борисов заяви, че там има 20-метрови пилони в земята, което осигурява сигурността на пътя въпреки проблема. Тепърва предстои отводняване на терена. 

Министър-председателят Борисов коментира и темата с миграционната вълна, която не се усеща от гражданите, но работата на българските граничари не е спирала. "Няма нощ, в която между 80 и 200 нелегални мигранти да не бъдат възпирани да влязат в България по нелегален път", изтъкна Борисов. "Има КПП-та, където всеки, който бяга от война, може да влезе в България. Но нелегално не е възможно", добави Борисов и посочи, че българските граничари се справят прекрасно с миграционната вълна, която продължава.