Промените в изборното законодателство ще се направят, за да се гарантира служебна победа на Румен Радев на предстоящите президентски избори. Това коментира премиерът в оставка Бойко Борисов на среща с туристическия бранш.

"Президентът, колкото и да се мотае, да си смени изборните правила, за президентските избори, явно са си поели ангажимент към него, затова се мотае", коментира бавенето на връчване на втория мандат за съставяне на проектокабинет.

"Преди 5 г. ГЕРБ отново управляваше и президентът спечели при старите правила, защо трябва да се променят правилата, да не са поели някакви ангажименти към ДПС при безразборното отваряне на урни в чужбина?, попита Борисов. Имаме много да им говорим, съжаляваме, че те не отчитат и не се срещат с браншовете, ако няма кой да отиде да защитава плановете в Брюксел, както ние досега, спират всички еврофондове, подчерта още Борисов.

Той отговори и на Слави Трифонов, който вчера заяви, че не е страшно, ако се стигне до предсрочни избори, които по изчисления трябва да са около 60 милиона лв.

"Радвам се, че видях Слави жив, здрав и в готовност да управлява някога при абсолютно мнозинство. Такова никога никой няма да има. Казват, какво лошо да отидем на избори - 50-60 милиона, толкова сме дали на туроператрските фирми, разхищение на парите на данъкоплатца е това", каза премиерът в оставка.

Премиерът заяви, че епидемичната обстановка се удължава с още един месец 

"На Министерски съвет ще приемем като точка удължаване на пандемичната обстановка с месец, за да могат да вървят всички мерки и ще коментираме с вас какви мерки предлагаме и как да бъдат описани в заповедта, за да имаме съгласие", каза още премиерът в оставка.

Ние не искаме руските шпиони, но туристите са им добре дошли и ще направим всичко възможно те да се чувстват приятно в България. Мисля, че това, че и Руското министерство на туризма награди нашия вицепремиер също е един добър знак, защото и в тежкия момент на противопоставяне в региона заради Украйна, имаме шанс да привлечем и повече туристи. Ние не им искаме шпионите, но туристите са им добре дошли и ще направим всичко възможно те да се чувстват приятно в България", каза Борисов. Той заяви, че ако е необходимо, ще проведе и телефонен разговор.

Министерството на туризма ще представи единен протокол за пристигане в страната, добави Николова. Той ще бъде съгласуван с всички здравни власти.

"Правилата за влизане в страната ни трябва да бъдат конкурентни с тези в другите страни. Те трябва да са в помощ на българския туризъм. В страната ще се влиза по три начина. Първият - с ваксинационен сертификат. Вторият начин ще бъде влизане чрез отрицателен PCR или сертифициран антигенен тест. Третият възможен начин ще бъде чрез документ за преболедуване през последните 6 месеца", обясни здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Вторият ангажимент, който поехме беше в началото май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма, които бъдат подадени по списък от министерството. Вече стартирахме с представители на област Варна, подготвяме област Бургас", допълни министър Ангелов.

"Българите не обичаме да оценяваме това, което имаме и което е направено. Представете си сега да обявим три седмици тотален локдаун, какъвто се въвежда в Турция. Това е елементарен пример на фона на съседите ни", каза Борисов и разкри, че в следващите дни ще дойдат големи количества ваксини, с които да може да се ваксинира всеки желаещ.

"Действаме отговорно, професоре, затова и правим днешната среща. Трябва да е ясно какво се иска за влизане в България и какво за излизане от България. Стотици хиляди искат да пътуват", категоричен е Борисов.

Бранимир Миланов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заяви, че е възхитен от това, което чува сега, защото всичко, за което са си говорили, вече е факт и има ясни критерии за влизане в страната. "Приветствам вашите решения и дано това е начало на възраждане на туризма и един добър сезон", каза още Миланов.

Румен Драганов от Конфедерацията на българския туристически бизнес каза, че работата с вицепремиерът Мариана Николова и проф. Ангелов е започнала много успешно още през март месец. "Аргументите на министър Ангелов са много добри. Заповедта е достатъчно широка и обхватна. Тя обхваща целия свят, което практически означава утрояване на туристите от Израел и удвояване на туристите от Русия, Великобритания и ЕС", добави той.