Борисов отново отиде в парламента в опит да намери съгласие около поправките, които ограничават гласуването на българите в чужбина. Това стана, след като от ПФ заплашиха да оттеглят подкрепата си към кабинета, в случай, че след ветото парламентът върне изборния закон.

Засега правителството оцелява, като вероятно ще има нови промени в Изборния кодекс.

В разговора в кабинета на председателя Цецка Цачева участваха още вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова, здравният министър Петър Москов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и Найден Зеленогорски и Димитър Делчев от Реформаторския блок (ДБГ).

От АБВ не изпратиха представител, но провеждат партийно заседание по темата и се очаква да подкрепят ветото на президента.

След срещата, продължила близо два часа и половина, Симеонов заяви:

"ПФ не е склонен да гласува за приемането на ветото, оставаме на позицията, че то трябва да бъде отхвърлено, от друга страна  - чухме доста разумни предложения от ГЕРБ и РБ, склонни сме да ги обсъдим и в бъдеще да влезем в нова законодателна инициатива".

Каракачанов добави, че те са за силно правителство, но била създадена истерия на база на неверни факти - нямало ограничение на правата на българите в чужбина да гласуват.

Все пак лидерът на ВМРО се съгласи с това, че в градовете в страни членки на ЕС, в които има дипломатически представителства, не трябва да има ограничение да се гласува и призна, че хората в Берлин и Лондон протестират основателно.

"Това е едно разминаване, което може да бъде коригирано, но ако президентското вето бъде прието и се върне старото положение, за нас това е неприемливо, и ние няма какво да правим повече в това мнозинство", подчерта Каракачанов.

Той разказа, че още на Гергьовден се обадил в президентството и поискал среща с държавния глава, но той не пожелал дебат с партиите и наложил вето. Това не е нормален диалог, добави Каракачанов.

Самият Борисов заяви по повод "диспута, който се разгоря в обществото", че колегите му от ПФ имат своите опасения за националната сигурност заради неуредици на изборите в чужбина (без да назове Турция - б.р.) и настояват за максимална прозрачност при провеждането им. От ГЕРБ също сме "за" това, но в същото време ГЕРБ са гарант да не бъдат ограничени конституционните права на гражданите зад граница, подчерта той.

"Настояваме това да бъде прието, надявам се на подкрепа за правителството, след като продължим в следващите дни да работим на ниво експерти в комисията и гарантираме това на всички български граждани в чужбина, а в същото време основателните страхове, които е имало досега, да бъдат прекратени", добави премиерът.

Цветан Цветанов пък каза, че е напълно възможно да се отвори отново Изборният кодекс, без да се гласува ветото.

Найден Зеленогорски заяви от името на РБ, че са удовлетворени от разговора, приемат позицията на ПФ, но защитават своята - че правата на българите в чужбина трябва да бъдат защитени. Въпреки че не беше постигнато съгласие обаче, той бе категоричен:

"Няма опасения за предсрочни избори, хаос и проблеми в мнозинството".

Вчера Бойко Борисов призова ПФ, ако наистина държат на стабилността на страната, да не се оттеглят от управлението, защото предсрочни избори биха довели до тежка криза в държавата.

Срещата днес се случва, след като партиите вече се срещнаха с представители на българите, които живеят в чужбина.

Държавният глава защити позицията им и атакува текстовете, които правят по-трудно откриването на избирателни секции в чужбина, особено в държави извън ЕС.

"Ако ти създаваш пречки на българи, независимо в коя държава са те, да упражнят конституционното си право на глас, ти погазваш Конституцията на България", мотивира се Росен Плевнелиев.

Кръстосан огън: За промените в Изборния кодекс и гласуването в чужбина

АНКЕТА: Стабилна ли е коалицията?