България неофициално изнася оръжие за Украйна от февруари насам. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като посети църквата "Св. Рождество Христово" в град Шипка.

"Изнасяме в пъти повече оръжие от февруари насам. Оръжейните заводи работят на макс точно продукцията, която се използва в Украйна". Това не е тайна. (...) Неслучайно от БСП мълчат, с техния подпис става. Но, както във всичко, задкулисно, тайно, в разрез на всичко, което обещаваха "Промяната". Това е двуличието им и те трябва да си вървят", заяви експремиерът.

Брифингът излъчван в официалния профил на Борисов във Фейсбук.

По думите на Борисов има мнозинство в българския парламент, което може да вземе решение за изпращане на военна помощ за Киев, "защото имат 60 депутата от нас, 30 от ДПС - говоря приблизително, от "Има такъв народ", от "Да, България"".

Според председателя на ГЕРБ правителството се готви да изтегли заем за още 2 млрд. лв.

На въпроса дали България върви към предсрочни избори Борисов отговори: "Това е най-правилното, защото те показаха невъзможност в нито една сфера да направят каквото и да било".

Още на 21 април Борисов изрази убедеността си, че България изнася оръжие за Украйна. По време на брифинг лидерът на ГЕРБ и експремиер заяви: "Ние не сме против това, против сме, че в парламента са двулични. След нападението на Путин в Украйна, това е единственият начин това да се спре."

Тогава Борисов отбеляза, че с гласовете на ГЕРБ, ДБ, ПП, ДПС решението за изпращане на оръжие за Украйна може да бъде прието в парламента. "Явно не го вкарват, защото не им изнася", подчерта бившият премиер.